Πλημμύρισε  νιάτα  το Δίστομο τις τελευταίες ημέρες 
Περίπου 750 μαθητές και μαθήτριες από 5 σχολεία της Αθήνας και της Βοιωτίας επισκέφθηκαν με τους εκπαιδευτικούς τους το Μαυσωλείο και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου τις τρεις τελευταίες εργάσιμες ημέρες, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων.
Συνδύασαν έτσι την εκδρομή τους  με την απόκτηση γνώσεων από το πεδίο της νεότερης ελληνικής ιστορίας και ιδιαίτερα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας  που έκαναν οι Γερμανοί ναζί στο Δίστομο με την Σφαγή των 228 κατοίκων του μέσα και από βιωματικές δράσεις.
Τα Σχολεία που επισκέφθηκαν το  Δίστομο ( όπως και το παρακείμενο ονομαστό Βυζαντινό Μοναστήρι  του Οσίου Λουκά  και την Κρύα της Λιβαδειάς) είναι το Δημοτικό Σχολείο Αλιάρτου Βοιωτίας, το 52ο Γυμνάσιο Κολωνού, το 7ο Γυμνάσιο Αχαρνών, το 4ο Λύκειο Γλυφάδας και το Γυμνάσιο-Λύκειο Μαραθώνα.
Το Σάββατο ξεκινούν οι πολυήμερες εκδηλώσεις Μνήμης  για την Σφαγή της 10ης Ιουνίου 1944 με αφιέρωμα στους Δικαστικούς αγώνες για την Δικαίωση.
Θα μιλήσουν και Έλληνες Δικαστές, οι αποφάσεις των οποίων έμειναν στην ιστορία του τόπου μας καθώς δικαίωσαν τους προσφεύγοντες συγγενείς των Σφαγιασθέντων Διστομιτών.
Άρθρο του Λουκά Δημάκα
Follow us: