“Αλησμόνητες πατρίδες μιας λησμονημένης ιστορίας”

Με μία εξαιρετική εκδήλωση, χάρη στην επιλογή της ομιλήτριας, επέλεξε η Ένωση Μικρασιατών Θήβας να ανοίξει την αυλαία των θεματικών εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει για την 100ετηρίδα Εθνικής Μνήμης από τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 27 Μαρτίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η διδάκτωρ Ιστορίας και επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Πόλης, κ. Ειρήνη Σαρίογλου, η οποία με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μίλησε για τις αλησμόνητες πατρίδες μιας λησμονημένης ιστορίας, με το λόγο της να συνδυάζει την ιστορική τεκμηρίωση με την αγωνία και το συναίσθημα.

Στον χαιρετισμό του προς τους προσκεκλημένους, ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας κ. Αποστόλης Δαγδελένης αφού ευχαρίστησε τα μέλη του ΔΣ για τη διάθεση προσφοράς και την εργατικότητα στην υλοποίηση των σκοπών του συλλόγου, ανέφερε:

«Το 2022 είναι μία ιδιαίτερη χρονιά, γιατί τα 100 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα του 1922 είναι μια σημαντική αφορμή και μία συγκινητική επέτειος για όλους τους Έλληνες, προκειμένου να ψηλαφίσουμε την ιστορία και να αναδείξουμε την Μικρασιατική μας καταγωγή πολύπλευρα. Για όσους από εμάς μεγαλώσαμε με τις διηγήσεις της γιαγιάς και του παππού, για όσους από εμάς νιώσαμε από τις αφηγήσεις τους τι ήταν Μικρασία, είναι ευθύνη και χρέος να τιμήσουμε αυτή την ιστορική επέτειο και να σταθούμε αντάξιοί τους». Ο κ. Δαγδελένης ευχαρίστησε την κ. Σαρίογλου για τη διάθεσή της να έρθει στην ιστορική μας πόλη και να επικοινωνήσει με τους συμπολίτες μας τόσο τις ακαδημαϊκές γνώσεις της, όσο και το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στον Ηλία Βενέζη.

Στην εκδήλωση, τον Δήμαρχο Θηβαίων εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Γιώργος Παπασπύρου, ο οποίος στον χαιρετισμό του υπογράμμισε τα εξής: 

«Η συμβολή των προσφύγων της Μικράς Ασίας στην πολιτιστική και οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος ήταν πολύ σημαντική, όπως και η συνεισφορά του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην αναγέννηση της χώρας. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την προσφορά των Μικρασιατών στην ελληνική κοινωνία, αλλά και την πόλη μας, που φιλοξένησε οικογένειες προσφύγων. Ιδιαίτερο καθήκον και χρέος μας να τους τιμούμε και να τους θυμόμαστε. Κάτι χάνεται μόνο όταν το λησμονούμε».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικοδημος Κάστιζας ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, κ. Γεωργίου, οι βουλευτές Βοιωτίας κ. Ανδρέας Κουτσούμπας και Γιώργος Μουλκιώτης, ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, κ. Σπυρίδων Νικολάου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Ανδρέας Χατζησταμάτης και ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, κ. Νίκος Κοβάνης, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΘ κ. Μαρίνα Κατσιμίχα, οι  Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Κώστας Χαρέμης, κ. Γρηγόρης Παπαβασιλείου, κ. Χρήστος Ρούσσος, κ. Λευτέρης Τσέλλος, κ. Ηλίας Τραμπάκουλος και κ. Δημήτρης Αλεξάνδρου, καθώς και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Επαρχίας Θήβας, κ. Δημήτρης Θεοδώρου και ο πρόεδρος της χορωδίας του Δ.Ο.Θ. κ. Γιάννης Σκουρτανιώτης.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Θηβαίων και της Ένωσης Προσφυγικών Σωματείων.

Το ΔΣ της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας θέλει να ευχαριστήσει τους εκλεκτούς φίλους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Τη ΔΗΚΕΘ για την υποστήριξη και την υλικοτεχνική υποδομή της εκδήλωσης.

Τους υπαλλήλους της ΔΗΚΕΘ Κώστα Αραπίτσα και Παναγιώτη Εμμανουηλίδη για τη βοήθειά τους.

Follow us: