Ολοένα και περισσότεροι πολίτες ολοκληρώνουν σταδιακά τον κύκλο εμβολιασμού και πλέον μπορούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να εκδοθεί ήδη από την επόμενη ημέρα χορήγησης του τελευταίου εμβολίου του κύκλου. Αυτό σημαίνει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού εκδίδεται μετά τη δεύτερη δόση των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer και Moderna και μετά τη μία δόση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson.

Η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις και τα ταξίδια ξεκινά 14 ημέρες από τη ημέρας λήψης της δεύτερης δόσης (ή της μοναδικής δόσης του Johnson).

Πώς εκδίδεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού εκδίδεται μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr -δηλαδή την ίδια εφαρμογή που χρησιμοποιούμε για να κλείσουμε ραντεβού για εμβολιασμό.

Κατά την είσοδο στην πλατφόρμα ζητούνται:

  • οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet
  • ο ΑΜΚΑ

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδεται έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα. Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση της βεβαίωσης ηλεκτρονικά, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive ώστε να εξυπηρετηθούν από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Οι 9 «SOS» ερωτήσεις
Ακολουθούν οι 9 ερωτήσεις και απαντήσεις του οδηγού της πλατφόρμας emvolio.gov.gr για το πιστοποιητικό εμβολιασμού:

Πότε μπορώ να εκδώσω βεβαίωση εμβολιασμού;

Συνήθως η βεβαίωση εμβολιασμού είναι διαθέσιμη την επόμενη ημέρα από αυτή που έκανε ο πολίτης την τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου. Για πιθανούς όμως λόγους καθυστέρησης της ενημέρωσης των συστημάτων, μπορεί το διάστημα αυτό να είναι και μεγαλύτερο. Επομένως προσπαθήστε πάλι σε κάποιες ημέρες.

Τί απαιτείται να γνωρίζω για την έκδοση;

Τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ σας.

Βάζω τον ΑΜΚΑ στο σύστημα και δεν το αναγνωρίζει.

Θα πρέπει να ελέγξετε το μητρώο ΑΜΚΑ. Η πιο συνήθης παράλειψη είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στον ΑΜΚΑ σας ο ΑΦΜ σας ή είναι του συζύγου για τις έγγαμες γυναίκες. Επισκεφτείτε το gov.gr στη διαδρομή Αρχική / Πολίτης και καθημερινότητα / Ενημέρωση και επικαιροποίηση στοιχείων πολίτη / Εύρεση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και κάντε αναζήτηση του ΑΜΚΑ σας. Αν κατά την διαδικασία δεν σας ζητηθεί ο ΑΦΜ σας, σημαίνει ότι δεν έχει καταχωρηθεί ο ΑΦΜ στον ΑΜΚΑ σας. Σε περίπτωση που χρειάζεται διόρθωση / προσθήκη ο ΑΜΚΑ σας, επισκεφτείτε το gov.gr στη διαδρομή Αρχική / Πολίτης και καθημερινότητα / Ενημέρωση και επικαιροποίηση στοιχείων πολίτη / Μεταβολή στοιχείων στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Μπορείτε να ζητήσετε την επικαιροποίηση ή την διόρθωση των στοιχείων σας που είναι καταχωρισμένα στον ΑΜΚΑ, κλείνοντας ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Εναλλακτικά κλείστε ραντεβού για να επισκεφτείτε ένα ΚΕΠ.

Το όνομά μου στην βεβαίωση εμβολιασμού αναγράφεται διαφορετικά από ότι στο διαβατήριο μου, πως μπορώ να το διορθώσω;

Η αντιστοίχιση Ελληνικών και Λατινικών χαρακτήρων πραγματοποιείται με βάση το πρότυπο 743 του ΕΛΟΤ που χρησιμοποιείται και στα διαβατήρια. Αν έχετε ταξιδιωτικό έγγραφο με διαφορετική αναγραφή του ονόματος σας και επιθυμείτε να αναγραφούν τα στοιχεία σας με τον ίδιο τρόπο στην βεβαίωση εμβολιασμού, θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και να ζητήσετε διόρθωση της λατινικής αναγραφής του ονοματεπώνυμου σας στην βεβαίωση.

Το όνομά μου στην βεβαίωση εμβολιασμού αναγράφεται μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες;

Επισκεφθείτε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και ζητήστε προσθήκη της λατινικής αναγραφής του ονοματεπώνυμου σας στην βεβαίωση, κατόπιν ραντεβού.

Υπάρχει εναλλακτικός τρόπος έκδοσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού εκτός από την χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής; Μπορείτε να επισκεφθείτε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για να σας εκδώσει την βεβαίωση, κατόπιν ραντεβού. Θα χρειαστείτε τον ΑΜΚΑ σας.

Δεν έχω προσωπικούς κωδικούς στο Taxisnet

Εάν δεν διαθέτετε κωδικούς Taxisnet εκδώστε κωδικούς στον παρακάτω σύνδεσμο https://www1.gsis.gr/registration/chooseRegistrationType.htm ή εναλλακτικά επισκεφτείτε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για την έκδοση της βεβαίωσης, κατόπιν ραντεβού.

Η βεβαίωση που εκτυπώνω ή χρησιμοποιώ σε ηλεκτρονική μορφή, από το gov.gr ισχύει ή απαιτείται επικύρωση;

Οι βεβαιώσεις εμβολιασμού φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης και προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες: α) Ως ηλεκτρονικά έγγραφα χωρίς να απαιτείται ηλεκτρονική υπογραφή ή άλλη ηλεκτρονική σφραγίδα και με ισχύ πρωτότυπου εγγράφου. β) Ως έντυπα έγγραφα, εφόσον εκτυπωθούν, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσης και με ισχύ αντιγράφου. ΝΟΜΟΣ 4727/2020 Άρθρο 27 – Έκδοση εγγράφων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης

Έχω εκδώσει τη βεβαίωση εμβολιασμού μου, που θα την βρω στο gov.gr;

Η βεβαίωση σας βρίσκεται στην θυρίδα σας στο gov.gr στη διαδρομή: Αρχική / Πολίτης και καθημερινότητα / Υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση / Θυρίδα υπεύθυνων δηλώσεων / εξουσιοδοτήσεων.
πηγή  : iefimerida.gr

Follow us: