Τέλος 2018 έρχεται το πρώτο

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 το δεύτερο..

Την “δόξα” της Γαλλίας στην φορολογία των ακινήτων ζήλεψε η κυβέρνηση σχεδιάζοντας σταδιακή επιβάρυνση των «μικρών» και «μεσαίων» περιοχών, προκειμένου να μη ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ανέρχεται στο απίστευτο 2,8% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η χώρα μας να υπολείπεται μόνο της Αγγλίας (3,1% ΑΕΠ) και της Γαλλίας (3,3% ΑΕΠ), όπου όμως, η σύγκριση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι συντριπτική.

Πραγματικό σοκ ωστόσο, προκαλεί η σύγκριση του τι ίσχυε πριν από από μια δεκαετία, όταν η κτηματαγορά βρισκόταν στο ζενίθ.

Το 2006 το σύνολο της φορολογίας στα ακίνητα αντιστοιχούσε σε μόλις 0,9% και το 2007 σε 0,8%, που σημαίνει ότι μέσα στη δεκαετία της κρίσης, οι φόροι στα ακίνητα αυξήθηκαν ως και 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, καθιστώντας την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων σε όλη την Ευρώπη!

Στην Πορτογαλία αυξήθηκε κατά μόλις 0,2% μένοντας έτσι στα χαμηλά επίπεδα του 0,8% του ΑΕΠ, στην Ιρλανδία έμεινε αμετάβλητη και στην Κύπρο μειώθηκε κατά 0,4%!

Η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, εστιάζοντας στις επιπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, όμως αποκρύπτει επιμελώς την φοροκαταιγίδα που έρχεται σε δύο φάσεις.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έκρυψε κάτω από το χαλί τον τεράστιο όγκο των φοροεπιβαρύνσεων στα ακίνητα, με την ανοχή των δανειστών και το βασικό της επιχείρημα, στην παρούσα φάση, είναι ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν φέρνουν αυξήσεις ή εν πάση περιπτώσει προκαλούν ελάχιστες αυξήσεις σε περιοχές, που ως τώρα είχαν χαμηλές Τιμές Ζώνης.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι μόλις 210.000 υπόχρεοι θα επιβαρυνθούν με περισσότερα από 50 ευρώ, «φωτογραφίζοντας» τις προνομιούχες περιοχές, κρύβοντας όμως την συνέχεια, που φτάνει τέλος του χρόνου, όπου οι αποκαλούμενες «μεσαίες» τάξεις θα υποστούν εξοντωτικές αυξήσεις σε όλους τους υπόλοιπους φόρους και τέλη, που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες.

Και αυτό γιατί ενώ ο ΕΝΦΙΑ μένει ανεπηρέαστος, αν η αύξηση της Τιμής Ζώνης δεν οδηγεί σε υψηλότερο κλιμάκιο, για όλους τους υπόλοιπους φόρους που σχετίζονται με μεταβίβαση ή κατοχή ακίνητης περιουσίας και η παραμικρή αύξηση οδηγεί σε επιβαρύνσεις.

Είναι οι «μεσαίες» περιοχές, που οι κατώτερες Τιμές Ζώνης αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 100 ευρώ ανά τ.μ. , ισοδυναμώντας με αύξηση φόρου σε όλες τις μεταβιβάσεις.

Κι επειδή πρόκειται για περιοχές, που παρατηρείται κάποια κινητικότητα νέων συμβολαίων, γίνεται αντιληπτό τι ζημιά μπορούν να προκαλέσουν οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες ήρθαν κόντρα στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που έδειξαν περαιτέρω μείωση εμπορικών τιμών.

Για παράδειγμα, για ένα ακίνητο 100 τ.μ. στην Αργυρούπολη, ο φόρος μεταβίβασης 3% θα υπολογιστεί τον Ιανουάριο σε Τιμή Ζώνης 130.000 ευρώ αντί 110.000 ευρώ κι αυτό συνεπάγεται επιβάρυνση 600 ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν οι λοιπές επιβαρύνσεις από συμβολαιογραφικά, υποθηκοφυλακεία κ.λ.π. και αν είναι νεόδμητο, θα εφαρμοστεί ΦΠΑ 24%, οπότε η επιβάρυνση εκτινάσσεται στις 4.800 ευρώ!

Πριν προλάβουν να συνέλθουν από αυτό το πρώτο σοκ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτή την φορά σε όλη την Επικράτεια, – θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δεύτερο σοκ, που είναι η νέα αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης, η οποία θα γίνει από την ειδική Ομάδα που έφερε το πολυνομοσχέδιο, με ένα σύστημα αυτοματοποιημένο, που η κυβέρνηση κατάφερε να το «σπρώξει» την επόμενη χρονιά.

Κι επειδή αυτή την φορά δεν θα υπάρχει δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων, με «κόφτες» και «φίλτρα», το φοροσόκ θα είναι ισχυρό ακόμα και σε «λαϊκές» περιοχές.

Το κερασάκι στην τούρτα και η χαριστική βολή στα όποια επενδυτικά σχέδια στην κτηματαγορά, θα είναι ο Φόρος Υπεραξίας, που «ξεπαγώνει» την Πρωτοχρονιά του 2019.

Η κυβέρνηση, ενώ φρόντισε να τον ψηφίσει σε μια αρνητική συγκυρία για την κτηματαγορά, περιορίστηκε στην συνέχεια να τον «παγώσει», χωρίς να τολμήσει τελικά να τον καταργήσει.

Follow us: