Εκατοντάδες μαθητές από Γυμνάσια/Λύκεια της Αθήνας και του Πειραιά, επισκέφθηκαν σήμερα το Δίστομο και είχαν την βιωματική εμπειρία να προσκυνήσουν στο Μαυσωλείο των 223 Θυμάτων των Γερμανών κατά την Σφαγή των κατοίκων της Μαρτυρικής και Ιστορικής κωμόπολης το 1944, και να κάνουν στην πράξη ένα “αντί- ναζί” μάθημα!

    Όντας εδώ και χρόνια το Δίστομο ένας  προορισμός Μνήμης των θηριωδιών των πολέμων και Αγώνα για Δικαίωση των Θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού , έτσι και φέτος   πάρα πολλά σχολεία, πανεπιστήμια,  πολιτιστικοί και εκδρομικοί σύλλογοι, οργάνωσης τρίτης ηλικίας και παρέες νέων επισκέπτονται την κωμόπολη της Βοιωτίας. Ένα τόπο που συνδυάζει όλα αυτά με την αναψυχή καθώς βρίσκεται ανάμεσα στις ομορφιές του  Παρνασσού και του Ελικώνα, δύο βήματα από την Βυζαντινή Μονή του Οσίου Λουκά, και πάνω στον δρόμο για Δελφούς και την Αράχωβα.
     Σήμερα Πέμπτη  – και ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940- επισκέφτηκαν το Μαυσωλείο, στον λόφο Κάναλες που δεσπόζει του Διστόμου, μαθητές από τα Γυμνάσια /Λύκεια : Κορυδαλλού, Περιστερίου “Φώτης Κόντογλου”, Αγίων Αναργύρων και Λυκόβρυσης όπου  και ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους του μνημείων της Σφαγής για την θηριωδία των Γερμανών που αποτελεί ένα από τα αγριότερα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
   Χθες επισκέφθηκαν το Δίστομο μαθητές από το Ακραίφνιο και εκδρομείς από την Βόρειο Ελλάδα, ενώ σχολεία  και εκδρομείς αναμένονται και αύριο Παρασκευή και όλο το Σαββατοκύριακο.
  Οι μαθητές μετά την επίσκεψη Μαυσωλείο όπου φυλάσσονται τα οστά των Σφαγιασθέντων, απόλαυσαν τις ομορφιές του χωριού με βόλτες στα σοκάκια και τις πλατείες.

 
Follow us: