Μια έντονα βιωματικη δράση στον Μαρτυρικο και Ιστορικο τόπο της Βοιωτίας
Την εορτή τους για την 28η Οκτωβριου 1940 παρουσίασαν σήμερα Παρασκευή στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μαυσωλείου Διστόμου οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς , συνδυάζοντας ταυτόχρονα προσκύνημα στο εντυπωσιακό Μαυσωλείο των 223 Θυματων των γερμανων Ναζι κατα την Σφαγη της Μαρτυρικης και Ιστορικης κωμόπολης της Βοιωτιας.
Οι μαθητες,της Λιβαδειάς, στην εξαιρετική εκπαιδευτική – βιωματική δράση τους, παρουσίασαν αρχικα το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης (ποιηματα, ενημερωσεις και ασματα από το χορωδιακο τμημα), ενω στη συνεχεια μίλησε ο Δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς για την μορφή με την οποία επιχειρεί να εμφανιστεί σήμερα ο φασισμός και ο ναζισμός για να παρασύρει στα σχέδια του πολίτες. Ακομα ο κ Σταθας αναφερθηκε στην σημασια που εχει η διατήρηση στην Μνήμη μας των εγκληματων που εκαναν οι Ναζι και οι συνεργατες τους στον Β¨Παγκόσμιο Πόλεμο καθως και στον Αγώνα που δίνεται για την Δικαίωση και Αποζημίωση τονιζοντας οτι οποίοι έκαναν εγκλήματα , οπως αυτο του Διστομου, οσος καιρος και αν περασει, θα πληρώσουν! Ο κ Γ. Σταθάς, παρόντων και μελών της Διοικουσας Επιτροπης του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού που τωρα αναβαθμίζεται, αναφέρθηκε διεξοδικά στους 4 άξονες της διεκδίκησης της Ελλάδας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, δηλαδή:
α) στις πολεμικές επανορθώσεις,
β) στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο,
γ) στην επιστροφή των κλεμμένων κατά την περίοδο της Κατοχής αρχαιοτήτων και
δ) στις αγωγές για αποζημιώσεις που έχουν κάνει οι συγγενείς των θυμάτων προς το Γερμανικό Κράτος, όπως η περίπτωση του Διστόμου.
Στην εκδήλωση μιλησε και ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασιου Λιβαδειας ιστορικός Μιχάλης Λυμπεράτος και στο τελος ολοι μαζι ‘ορθιοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο..
     Εκατοντάδες μαθητές από Γυμνάσια/Λύκεια της Αθήνας και του Πειραιά, επισκέπτονται το Δίστομο για να εχουν στο πλαισιο της εκπαιδευτικη τους δραστηριοτητας την βιωματική εμπειρία να προσκυνήσουν στο Μαυσωλείο των 223 Θυμάτων των Γερμανών κατά την Σφαγή των κατοίκων της Μαρτυρικής και Ιστορικής κωμόπολης το 1944, και να κάνουν στην πράξη ένα “αντί- ναζί” μάθημα!
    Όντας εδώ και χρόνια το Δίστομο ένας  προορισμός Μνήμης των θηριωδιών των πολέμων και Αγώνα για Δικαίωση των Θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού , έτσι και φέτος  πάρα πολλά σχολεία, πανεπιστήμια,  πολιτιστικοί και εκδρομικοί σύλλογοι, οργανώσεις τρίτης ηλικίας και παρέες νέων επισκέπτονται την κωμόπολη της Βοιωτίας. Ένα τόπο που συνδυάζει όλα αυτά με την αναψυχή καθώς βρίσκεται ανάμεσα στις ομορφιές του  Παρνασσού και του Ελικώνα, δύο βήματα από την Βυζαντινή Μονή του Οσίου Λουκά, και πάνω στον δρόμο για Δελφούς και την Αράχωβα. 
Follow us: