Προσκύνημα στο Μαυσωλείο των Θυμάτων της Σφαγής του Διστόμου από τους Γερμανούς Ναζί πραγματοποίησαν την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου πολυπληθή αντιπροσωπεία των πάνω από 150 αθλητών που συμμετέχουν από την Πέμπτη 26/10 στους προκριματικούς αγώνες για τη συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας στην κατηγορία Ανδρών, που διεξαγονται στο Δημοτικό κλειστό Γυμναστήριο της Αντίκυρας.

Οι  καθημερινοί  <<γεροί>> αγώνες διεξάγονται στο ρινγκ από τις 15:00′ μέχρι τις 22:00′ και  θα ολοκληρωθούν  την προσεχή Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας με συνδιοργανωτή την Αθλητική Ψυχαγωγική Λέσχη “Μεδεών” του Οικισμού Άσπρων Σπιτιών Παραλίας Διστόμου και με την στήριξη του Δήμου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας.

Το προσκύνημα στο Μαυσωλείο

Στο Μαυσωλείο Διστόμου – όπου φυλάσσονται τα οστά των 223 σφαγιασθέντων Διστομιτών- στους αθλητές ( μεταξυ των οποίων και των τριων μεγάλων ερασιτεχνικών ομάδων Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και ΑΕΚ),μιλησε ο Δήμαρχος  κ. Ιωάννης Σταθάς για το χρονικό της Σφαγής από τους Ναζί, αναφέρθηκε στους τρόπους και τις μορφές με τους οποίους επιχειρεί να εμφανιστεί σήμερα ο φασισμός και ο ναζισμός για να παρασύρει στα σχέδια του πολίτες- ακόμα και αθλητές. Επίσης ο κ Σταθας τόνισε την σημασία που έχει η διατήρηση στην Μνήμη μας των εγκλημάτων που έκαναν οι Ναζί και οι συνεργάτες τους στον Β΄’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και ο Αγώνας που δίνεται για την Δικαίωση και Αποζημίωση τονίζοντας ότι όποιοι έκαναν εγκλήματα, όπως αυτό του Δίστομου, όσος καιρός και αν περάσει, θα πληρώσουν! Ο κ Γ. Σταθάς, παρόντων και μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού που τώρα αναβαθμίζεται, αναφέρθηκε διεξοδικά στους 4 άξονες της διεκδίκησης της Ελλάδας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, δηλαδή:

α) στις πολεμικές επανορθώσεις,
β) στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο,
γ) στην επιστροφή των κλεμμένων κατά την περίοδο της Κατοχής αρχαιοτήτων και
δ) στις αγωγές για αποζημιώσεις που έχουν κάνει οι συγγενείς των θυμάτων προς το Γερμανικό Κράτος, όπως η περίπτωση του Διστόμου.

 
Ενδιαφέρον φιλάθλων για τους Αγώνες

     Για τους προκριματικούς αγώνες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος υπάρχει μεγαλο ενδιαφερον από τους φιλάθλους ολης της περιοχής- μάλιστα ο Δήμαρχος απηύθυνε κάλεσμα για προσελευση των φιλαθλων κάθε ημέρα στο κλειστό της Αντικύρας, καθως , οπως είπε, πρόκειται για ένα άθλημα με παράδοση και μέλλον και οτι οι συγκεκριμένοι αγώνες αναβαθμίζουν το αθλητικο <<προφίλ>> όλου του Δήμου.

 Αξίζει να τονίσουμε ότι από την Α.Ψ.Λ. “Μεδεών” ξεκίνησε ο Αλέξανδρος Παπαθεοδώρου, ο ταλαντούχος πυγμάχος, ο οποίος (με τα χρώματα της Α.Ε.Κ. και με προπονητή τον Πάνο Παπαδόπουλο) κατέλαβε την 3η θέση, στα 80 κιλά, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πυγμαχίας Π-Κ, ΠΠ-ΠΚ, που έγινε, τον Μάιο του2023, στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη του συμμετοχή σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Προπονητής του τμήματος πυγμαχίας την Α.Ψ.Λ. “Μεδεών” είναι ο Χρήστος Παπαθεοδώρου.

Follow us: