Αφορμή για ανανέωση μιας πρότασης για εκπαιδευτικές, βιωματικές εκδρομές μαθητών στην Ιστορική και Μαρτυρική κωμόπολη του Διστόμου Βοιωτιας έδωσε αντίστοιχη πρωτοβουλία δύο Δημοτικών  Σχολείων της Λιβαδειάς (του 4ου & του 6ου) που επισκέφθηκαν την Βουλή των Ελλήνων και ειχαν ενημέρωση για σταθερές αξίες της κοινωνίας, όπως η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός.
     Προς αυτή την κατεύθυνση προσφέρεται για τέτοιες επισκέψεις Σχολείων και Γυμνασίων /Λυκείων το Δίστομο – κάτι που επιβεβαιώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια με οργανωμένες επισκέψεις χιλιάδων μαθητών και σπουδαστών.
     Το Μαυσωλείο τα οστά
Το Μαυσωλείο στο Λόφο Κάναλες με τα οστά των 223 σφαγιασθέντων αμάχων από τους Γερμανούς Ναζί το 1944 ( είναι κάθε μέρα ανοιχτό όλες τις ώρες με ελεύθερη είσοδο) όπως και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού (αυτή την εποχή γίνονται επιμέρους εργασίες αναβάθμισης), αποτελούν και φέτος μια πρόκληση για επισκέψεις μαθητών, φοιτητών από την ευρύτερη περιοχής μας όπως και όλη την Ελλάδα.
   Η αξία της ειρήνης
   Ένας προορισμός που δίνει στους δασκάλους και τους καθηγητές την αφορμή και το υλικό για ενημέρωση <<επί του πεδίου>> για τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού και την αξία της ειρήνης ενω το εκπαιδευτικό  εύρος μεγαλώνει καθως προσφέρεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο και το αντίστοιχο Πάρκο μέσα στο Δίστομο.
Αρκετοί εκδρομείς συνδυάζουν επίσκεψη και στο παρακείμενο (10 χλμ) ονομαστό Βυζαντινό Μοναστήρι του Όσιου Λουκά.
Ανάμεσα σε Παρνασσό και Ελικώνα
    Πέραν των οργανωμένων μαθητικών εκδρομών το Δίστομο, που βρίσκεται μόλις 1,5 – 2 ώρες από την Αθήνα και ανάμεσα στον Παρνασσό και τον Ελικώνα, αποτελεί φυσικά προορισμό για όλες τις ηλικίες.
———-
(Στις φωτό :
1).τα σχολεία της Λιβαδειάς στην Βουλή και
2). Το Δίστομο με πρωτο πλάνο το Μαυσωλείο Θυμάτων Ναζισμού
Follow us: