“Ένα υψηλής καλλιτεχνικής αισθητικής γκρουπ με απαράμιλλο ήχο και λυρικές συνθέσεις που προσδίδει στο κοινό, μαγευτικές εικόνες και συναισθηματικά τοπία” 

Ο Λευτέρης Χριστοφής έχοντας οικογενειακούς δεσμούς  δεκαετιών με την πόλη της Λιβαδειάς, το Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο στο φαράγγι της Κρύας υπήρξε πάντα σημείο καλλιτεχνικής έμπνευσης και μυσταγωγίας, συμμετέχοντας άλλωστε και στην κινηματογραφική καταγραφή του James Lane με αναφορά στην μυθική ιστορία της “Λήθης και Μνημοσύνης” σε αυτόν τον μυστηριακό τόπο, από αρχαιοτήτων χρόνων.

 

Για πρώτη φορά, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023, στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας, θα παρουσιασθούν συνθέσεις από τα προσωπικά του άλμπουμ “Nous Icons” που κυκλοφόρησε από την θρυλική Blue Note Records καθώς επίσης και από τα “KalesmaLefteris Christofis With British Friends”, “Μυθοπλασία” και  “ManΤis”.

 

Το ξεχωριστό κιθαριστικό παίξιμο του Λευτέρη Χριστοφή, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως “Jazz Guitar Grecian Style” αλλά και στο καθ΄ όλα προσωπικό συνθετικό του στυλ, αφομοιώνονται τα μουσικά ιδιώματα  της τζαζ,, fusion,  world και έθνικ μουσικής.

 

Η μουσική του, διακρίνεται από το λυρικό αυτοσχεδιασμό, τον ρομαντισμό των συνθέσεων κι έναν πηγαίο δυναμισμό όπου αναδύεται μέσα από την εξαίρετη μουσική εκτέλεση του Lefteris Christofis Group.

 

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗΣ: ΚΙΘΑΡΕΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΞΟΓΛΟΥ: ΠΙΑΝΟ / ΠΛΗΚΤΡΑ

ΜΑΝΟΣ ΛΟΥΤΑΣ: ΜΠΑΣΟ

ΝΙΚΟΣ ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ: ΤΥΜΠΑΝΑ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΙΑΤΖΙΤΖΟΓΛΟΥ: ΗΧΟΛΗΨΙΑ

ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

 

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗΣ www.christofis.com 

 

Ο κιθαρίστας και συνθέτης Λευτέρης Χριστοφής είναι ο μοναδικός Έλληνας καλλιτέχνης που εκπροσωπεί διεθνώς την αμερικάνικη Benedetto Guitars ενώ η συνθετική του άποψη έχει χαρακτηρισθεί ως  Jazz Guitar Grecian Style όπου προσδίδει μία νέα μουσική προοπτική πέρα από τα σύνορα της jazz και του fusion   και ως “ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες της Ευρώπης κι ακόμα ανερχόμενος” Έτσι τον χαρακτηρίζει η Benedetto Guitars Company στην ιστοσελίδα της. Συστήνεται από τον Pat Martino και του παραχωρείται –endorsement– η κιθάρα Bravo Deluxe 40th Anniversary που φέρει το όνομα του. Πλέον συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα των Benedetto Players οι οποίοι συμμετέχουν με σεμινάρια σε μερικές από τις πιο γνωστές μουσικές σχολές και δίνουν συναυλίες σε διεθνείς εκθέσεις και festivals. Με τον πρόεδρο της Benedetto GuitarsHoward Paul, ως Benedetto Guitarists Duet συμμετέχουν σε workshops και διεθνείς εκθέσεις μουσικών οργάνων.                                                    

Σπούδασε στο Anglia (RuskinPolytechnic/University στο Cambridge και συμμετείχε ως κιθαρίστας στην APU Jazz Orchestra σε ηχογραφήσειςκαι συναυλίες.  Με το προσωπικό του σχήμα Cosmic Band  παρουσίασε δικές του συνθέσεις σε κονσέρτα στο Λονδίνο και κυκλοφόρησε τα προσωπικά του άλμπουμς Kalesma– Lefteris Christofis with British Friends (1998) και Mythoplasia” (1996). 

Συμμετείχε ως κιθαρίστας και ενορχηστρωτής στο project  ‘One Olympics’ of the Magnetics Poets όπου παρουσιάσθηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2006 στο Torino

Το τρίτο του άλμπουμ “Nous Icons” (Blue Note Records 2005) με τη συμμετοχή του Paul Wertico  (7 Grammy Awards) ως ντράμερ και παραγωγός, εκδόθηκε από την Blue Note RecordsAπέσπασε σημαντικές κριτικές μεταξύ αυτών και του Joe Ferrari στο Jazz Improv που αναφέρει: “… γράφει υπέροχες συνθέσεις που προσδίδουν εικόνες από συναισθηματικά τοπία … στην αρχή μου θύμισε Pat Metheny αλλά στη συνέχεια άρχισα ν’ ακούω το “μοναδικό ήχο” του Λευτέρη Χριστοφή …”

Έχει συνεργασθεί με τους Paul WerticoJeff BerlinChico FreemanBarbara UngerHoward PaulPete LewinsonDominique DiPiazzaJames MackJulian LandymoreJames HaydenJacques MaruggChris Dagley και αρκετούς Έλληνες διεθνούς φήμης μουσικούς. 

To 2017 κυκλοφόρησε το τέταρτο άλμπουμ του ManΤis όπου συμμετέχουν οι Λευτέρης Χριστοφής στις κιθάρες και τα φωνητικά, Dominique Di Piazza στο μπάσο, ο Jacques Marugg στο βιμπράφωνο, Νίκος Τουλιάτος στα τύμπανα και ως special guest Chico Freeman στο σαξόφωνο.  

Το 2022 προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο φεστιβάλ “Tribute to life and Legacy of the legendary guitarist Pat Martino” στο South JerseyUSA και πρόσφατα ολοκληρώθηκε και θα κυκλοφορήσει το μικρού μήκους μουσικό video αντιπολεμικής πρότασης,  σε μουσική και concept του Λευτέρη Χριστοφή και συμμετοχή καλλιτεχνών από Αμερική, Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα.

Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Music Center Athens όπου διδάσκει ηλεκτρική κιθάρα, διευθύνει μουσικά σύνολα και ορχήστρες και δίνει σεμινάρια με θέμα «Από τον Αυτοσχεδιασμό στη Σύνθεση», ενώ από το 1996 έχει συνεργασθεί ως καθηγητής ηλεκτρικής κιθάρας και  Jazz Fusion Μουσικά Σύνολα με το Ωδείο Τέχνης Γ. Β. Φακανάς και Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Aπό τον Δεκέμβριο του 2017, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του τζαζ live κλαμπ, Jazzet Café/ Music Hall όπου προάγει και παρουσιάζει μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες της ελληνικής και διεθνής τζαζ σκηνής.

Follow us: