Στις Επετειακές Εκδηλώσεις Μνήμης για τα θύματα της Σφαγής του Χορτιάτη παρευρέθηκε σήμερα, Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023, ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, κ. Ιωάννης Σταθάς, 79 χρόνια μετά την εκτέλεση του άμαχου πληθυσμού. Ο κ. Σταθάς στον χαιρετισμό που απηύθυνε στον Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη μεταξύ άλλων τόνισε:
«Στις 2 Σεπτέμβρη 1944, έναν μόλις μήνα πριν την Απελευθέρωση, συντελέστηκε στον Χορτιάτη από τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις με επικεφαλής τον σφαγέα Φριτς Σούμπερτ, σε συνεργασία με τα Τάγματα Ασφαλείας των Ελλήνων δωσίλογων, ένα ειδεχθές έγκλημα με την εφαρμογή γενοκτονικών πρακτικών: διαπράχθηκαν βιασμοί γυναικών, κακοποιήσεις των θυμάτων, εκτελέσεις βρεφών και ανήλικων – αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι μεταξύ των 149 θυμάτων, τα 51 ήταν παιδιά και έφηβοι. Τα θύματα οδηγήθηκαν στο φούρνο του Γκουραμάνη και στο σπίτι του Νταμπούδη, για να δολοφονηθούν
με φρικτό τρόπο, καθώς οι Γερμανοί στρατιώτες και οι Έλληνες συνεργάτες τους, τους έκαψαν ζωντανούς.
Οι χώροι που μαρτύρησαν τα θύματα είναι τοπόσημα της συλλογικής τραυματικής μνήμης, που μας υπενθυμίζουν διαρκώς το χρέος του αγώνα για τη Δικαίωση.

Ως απόγονος Θυμάτων, ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα, θα ήθελα να απευθύνω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη, κ. Ιγνάτιο Καϊτεζίδη:
“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

Με τιμή
Ο Δήμαρχος
Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας
Ιωάννης Σταθάς

Follow us: