Ελεύθεροι και ασφαλείς  να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά είναι οι προσκυνητές και εν γένει επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, είπε σήμερα ο Ηγούμενος του Βυζαντινού Μοναστηριού πατέρας Σεραφείμ,μιλωντας με επισκεπτες.
Ήδη από χθες είναι καθαρισμενοι τελεια όλοι οι χώροι και είναι επισκέψιμοι για όλους, πλην του τμήματος μπροστά στο ημι κατεστραμένο κτιριο που ήταν το κελί του αείμνηστου Ηγουμενου Παπα-Ιωασαφ.Κατα τις πληροφορίες και οι τέσσερις τοίχοι είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί εύκολα να αποκατασταθεί/ αναπαλαιωθεί και αυτό μετα απο μελέτη.
Σημερα ηταν εκεί, πάρα πολλοί επισκεσκεπτες  σε όλους τους χώρους- κυρίως Ναό/ Καθολικό, εκκλησια Παναγίας, Κρύπτη Αγίας Βαρβάρας, αναπαλαιωμενα κελιά και κελάρια, περίβολο με καλντερίμια.Οπως και στον χώρο κάτω από τον γερο-πλάτανο και τα άλλα δέντρα που δεν κάηκαν, πλην ενός πεύκου. Δυστυχώς τώρα η υπέροχη θέα από εκεί προς την ελαιόφυτη Λάκα και τον Ελικώνα, δεν υπάρχει και μαυρίζει η ψυχη σου από τα καμένα…
Επίσης σήμερα ήταν στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά του εν τῳ Στειρίω όρει ασκήσαντος, και είχε ενημερωτική συνάντηση με τον Ηγούμενο πατέρα Σεραφείμ, αντιπροσωπεία από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με επικεφαλής τον αν.Καθηγητή Αντισεισμικής Χαράλαμπο Μουζάκη, το Εργαστήριο του οποίου έχει εγκαταστήσει προ ετών ειδικό σύστημα online καταγραφής σεισμικής δραστηριότητας από τον Ναο.
Να σημειωθεί ότι πέραν από την επίσκεψεις  σε όλους χώρους αρκετοί  έπαιρναν τον καφέ μας κάτω από τον ίσκιο του πλατάνου και των άλλων δέντρων ενω λειτουργούν ήδη και τα δύο καταστήματα για τους επισκέπτες καθως αποκαταστάθηκε και το ηλεκτρικό ρεύμα. Φυσικά υπάρχει και κλιμάκιο πυροσβεστών.

Για τους αρμοδιους πρωτο μελημα φαινεται να ειναι σε αυτη την φαση η αποκατάσταση μικροζημιών σε ενα απο τα WC και καποιων φραχτων κλπ (εγκριθηκε δαπανη), ενω απο τα μεγαλυτερα εργα που αφορουν τον περιβαλλοντα χωρο ειναι η ταχεια μελετη και εκτελεση εργων για αποφυγη αποσάθρωσης του επικλινους εδαφους καθως καηκαν ολα τα ελαιόδεντρα και οι πανεμορφες αμυγδαλιες καθως και αυτοφυεις θαμνοι κλπ και το εδαφος/ λάσπες να απειλουν να <<πνιξουν >> πιο χαμηλους χωρους της Μονης. Και βεβαιως χρειάζονται άμεσα χάραξη αντιπυρικών ζωνων και μετρων σε κεντρικο επίπεδο για αποκατασταση του φυσικου περιβαλλοντος, αναπόσπαστο μέρος του Βυζαντινου Μοναστηρίου στο Δημοτικο Διαμέρισμα Διστόμου , Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Follow us: