Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνει ότι υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρη Παπαγιαννίδη η ένταξη της Πράξης: «ΜΙΚΡΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΙΧΑΔΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ (ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣΗΝΕΜΟΥ ΜΩΛΟΥ ΤΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΙΧΑΔΑΣ)» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020».
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 6.276.000 ευρώ. Φυσικό αντικείμενο του έργου είναι η συναρμογή με το ήδη συμβασιοποιημένο από το 2019 έργο που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το αρχικό έργο θα υλοποιηθεί ομαλά πλέον και -με βάση τη μελέτη που εκπόνησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας- θα συμπληρωθεί με σειρά αναγκαίων έργων, όπως:
– Η εκτέλεση εργασιών επισκευής και συντήρησης του υφιστάμενου προσήνεμου μόλου, για την αποκατάσταση της παλαιωμένης υποδομής.
– Η κατασκευή νέου τμήματος προσήνεμου μώλου, κατ’ επέκταση του υφιστάμενου μήκους 109 μ. και πλάτους 5 μ., διπλού λιθεπενδεδυμένου μετώπου.
– Εκσκαφές του θαλάσσιου πυθμένα, για τη διαμόρφωση επιπέδων θεμελίωσης.
– Κατασκευή ανωδομής στον μώλο, επίστρωσης δαπέδου και εξοπλισμός κρηπιδωμάτων  με
δέστρες, προσκρουστήρες κλπ.
– Εγκατάσταση συστημάτων πυρόσβεσης και κιβωτίων ηλεκτρικών και υδραυλικών παροχών στα ελλιμενιζόμενα σκάφη.
Μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης του έργου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωρά τις διαδικασίες δημοπράτησης. Έχει ήδη δρομολογηθεί η έγκριση των όρων δημοπράτησης του έργου, στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Συνεργαστήκαμε με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ολοκλήρωση του αλιευτικού καταφυγίου Αγίου Γεωργίου Λιχάδας και εκπονήσαμε σε σύντομο χρόνο τις αναγκαίες μελέτες. Εξασφαλίσαμε έτσι τη χρηματοδότηση του έργου με την υποστήριξη βεβαίως του Υφυπουργού Σίμου Κεδίκογλου, τον οποίο επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε. Μετά την ένταξη του συμπληρωματικού έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020», συνεχίζουμε στους ίδιους ρυθμούς και την ερχόμενη Τρίτη, θα έχουμε την έγκριση των όρων δημοπράτησης».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης τόνισε: «Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα για την οριστική λύση στο χρόνιο και δίκαιο αίτημα των επαγγελματιών ψαράδων και των κατοίκων της περιοχής, της δημιουργίας ενός σύγχρονου και ασφαλούς αλιευτικού καταφυγίου στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας.

Εξασφαλίσαμε από κοινοτικούς πόρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη στήριξη του Υφυπουργού μας Σίμου Κεδίκογλου και του Γενικού Γραμματέα Δημήτρη Παπαγιαννίδη, την γενναία χρηματοδότηση που απαιτούνταν για την πλήρη κατασκευή του σπουδαίου αυτού για την τοπική οικονομία λιμενικού έργου. Δουλειά μας τώρα η άμεση δημοπράτηση, με σκοπό το συντομότερο δυνατό τα αλιευτικά μας σκάφη να ελλιμενιστούν με επαρκή ασφάλεια αλλά και ο πανέμορφος Άγιος Γεώργιος Λιχάδας να αναβαθμιστεί ως στρατηγικό λιμάνι στον αλιευτικό μας χάρτη και ως τουριστικός προορισμός».

 

 

Follow us: