15  Φεβρ. 2021                                                                Κυκλοφορώ και…

 

  • Μετράω το χιόνι στο μπαλκόνι μου: 32 εκατοστά. Αν η πόρτα άνοιγε προς τα έξω, δεν θα μπορούσα να βγω. Δεν σκόπευα, βεβαίως. Σαν πού να πάω; Να φτιάξω χιονάνθρωπο; Να παίξω χιονοπόλεμο; Μπρρ! Αν είχα τους εγγονούς μου εδώ, μπορεί και να έβγαινα. Τώρα, όμως, γιατί; Προτιμώ το μέσα. Έχουμε όσα μας χρειάζονται για φαγητό εβδομάδας, έχουμε νερό μήπως παγώσουν οι σωλήνες, έχουμε φακούς και κεριά μήπως υπάρξει διακοπή ρεύματος, έχουμε σταυρόλεξα, έχουμε στο βάζο κλαράκια ανθισμένης αγριομυγδαλιάς, έχουμε ξύλα για το τζάκι… να, απέναντί του έχω αράξει τώρα και σας γράφω. Το καλύτερό μου!
  • Συνδυάζω το γνωστό «Κρύο, κρύο, καιρός για δύο» με την έννοια και με την εικόνα που μου δημιουργεί. Κάποιος που τουρτουρίζει λαχταράει τον δεύτερό του: αποζητά το πρόσωπο που αγαπάει, να βρεθεί κοντά του, στην αγκαλιά του που θα του ζεστάνει σώμα και ψυχή. Μια όμορφη έκφραση έρωτα! Με τα εμπορικά του Αγ.Βαλεντίνου ποτέ δεν τα πήγαινα καλά. Να σκεφτεί ο άνθρωπός σου ν’ αγοράσει τούρτα με καρδούλες, είναι κάτι. Να σε σκεφτεί όταν κρυώνει και να τρέξει στην αγκαλιά σου, είναι όλα!
  • Θυμάμαι, τέτοιες μέρες, τη γιορτή που οργάνωναν στη Λιβαδειά φίλες κυρίες, με πρωτοβουλία και ιδέες της κ.Γιούλης Γιαφεντή. Είχαν διαλέξει την 13 Φεβρ. εορτή των αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας για να τιμούν τη συζυγική αγάπη, τη διάρκεια, το βάθος και την ουσία της. Είχα βρεθεί πολλές φορές μαζί τους και πάντα θαύμαζα την όρεξή τους γι αυτή τη γιορτή της αγάπης. Εύχομαι να μπορέσουν να την ξανακάνουν, του χρόνου. 
  • Παρατηρώ μια απόλυτη απουσία λόγου από πλευράς εκπροσώπων της Εκκλησίας. Δεν βλέπουμε ούτε διαβάζουμε δηλώσεις κανενός. Όχι ότι μου λείπουν, βεβαίως, αλλά μας είχαν συνηθίσει σε πολλά οπτικο-ακουστικά… από τον κορονο-ιό και τα κουταλάκια της θ.Μετάληψης και τα εμβόλια μέχρι το Ισλάμ, θυμάστε.  Και τώρα, τόση ησυχία! Πάει κάπου το μυαλό σας; 
  • Έχω νεότερα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. «Παγκόσμια» ακριβώς δεν είναι κι ούτε φαίνεται να γίνεται, τέλος πάντων, εμείς έτσι τη θέλουμε την Ημέρα, την ορίσαμε και τη γιορτάζουμε όπου υπάρχουν ομογένειες ανά τον κόσμο και έδρες Ελληνικών σε ξένα Πανεπιστήμια. Να ’ναι καλά, λοιπόν, οι συμπατριώτες μας στο εξωτερικό και οι αλλοδαποί λάτρεις του ελληνικού πνεύματος. Όσο για εδώ: στις  9 Φεβρ. (ημερομηνία θανάτου του εθνικού μας Διονυσίου Σολωμού, αυτή  επελέγη να τιμάται η Ημέρα)  υπήρξαν δύο αναφορές στην τηλεόραση: σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ με φιλοξενούμενο τον κ.Μπαμπινιώτη, στα σοβαρά, και στο βραδυνό Ράδιο-Αρβύλα, στα χιουμοριστικά. Στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρθηκε το επιστημονικό εργαστήριο για τα Νεοελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Αυτά! Εμ, ούτε Bachelor είναι, ούτε Survivor, ούτε καν Metoo! 
  • Χαιρετώ όλους εσάς, τους φίλους μου.

Γράφει η Μαρίνα Αντωνάτου

Follow us: