Με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας  DIE LINKE

Σημαντική εξέλιξη στον αγώνα για την διεκδίκηση της δικαίωσης και αποζημίωσης για την Σφαγή του Διστόμου και γενικά των διεκδικήσεων των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα για τα εγκλήματα που έκαναν οι Γερμανοί Ναζί στην χώρα μας  την περίοδο 1941-1944, αποτελεί η εκδήλωση που οργανώνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος DIE LINKE στην γερμανική βουλή στις 13 Νοεμβρίου 2019.

Με μια κίνηση που δίνει ώθηση στην κατανόηση από γερμανικής πλευράς της δίκαιης, ηθικής και νομικής απαίτησης της Ελλάδας για δικαιοσύνη και αποζημίωση το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων μπαίνει για τα καλά και για πρώτη φορά στην ατζέντα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής της Γερμανίας και θέτει την κυβέρνησή της ενώπιον των ιστορικών, ηθικών και νομικών υποχρεώσεων της. 

Ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας κ. Γιάννης Σταθάς που είναι εκ των βασικών εισηγητών στην ημερίδα αυτή δήλωσε σχετικά ότι:

 «Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα και συνέχεια του αγώνα του ελληνικού λαού, της δικαστικής διεκδίκησης που ξεκίνησε ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης για τα θύματα του Διστόμου, του αγώνα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών με πρωτεργάτη τον Μανώλη Γλέζο, καθώς και του πρόσφατου ομόφωνου ψηφίσματος του ελληνικού κοινοβουλίου.

Χαιρετίζουμε την κίνηση του αριστερού κόμματος DIE LINKE και καλούμε την γερμανική κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα και όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας θα είναι συνεχής και ανυποχώρητος. 

Απαιτούμε δεν επαιτούμε.

Πρέπει να ξέρουν όλοι όσοι κάνουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας να πληρώσουν όσα χρόνια και αν περάσουν. Και η Γερμανία πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα των Ναζί».

Στην ανακοίνωση της η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος DIE LINKE αναφέρει από πλευράς της και μεταξύ άλλων : 

«Οι Γερμανοί κατακτητές προξένησαν ανείπωτα δεινά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, άφησαν πίσω τους μαζικές καταστροφές και προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Εν τούτοις, όλες οι μέχρι τώρα ομοσπονδιακές κυβερνήσεις αποφεύγουν να αναγνωρίσουν την πολιτική, ηθική, ιστορική αλλά και νομική ευθύνη τους να καταβάλουν την αρμόζουσα αποζημίωση για αυτά τα εγκλήματα.

Για DIE LINKE. im Bundestag (κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος DIE LINKE) η στάση αυτή είναι ένδειξη ηθικής ένδειας. Και αποτελεί προσβολή για στα θύματα! Στηρίζουμε την απαίτηση της Ελλάδας να καθίσει επιτέλους η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων που θα περιλαμβάνουν τόσο το ζήτημα του αναγκαστικού δανείου όσο και των ατομικών αποζημιώσεων των θυμάτων των σφαγών. Η Γερμανία δεν επιτρέπεται να αποφεύγει να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της!

Θέλουμε να συζητήσουμε με τους προσκεκλημένους μας για τις προσδοκίες της Ελλάδας, τη νομική βάση και τις μεθόδους υπολογισμού των πολεμικών επανορθώσεων. Στόχος είναι να εξευρεθούν νέες δυνατότητες από κοινού χειρισμών προκειμένου να εκπληρωθούν επιτέλους οι υποχρεώσεις».

Πρόγραμμα: 

Ώρα
16:00 Χαιρετισμός και εισαγωγικές παρατηρήσεις – Χάικε Χένσελ (Heike Hänsel), αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος DIE LINKE
16:20 Ελληνικές προοπτικές. Οι διαστάσεις των γερμανικών εγκλημάτων και οι προσδοκίες της Ελλάδας και των θυμάτων – Γιάννης Σταθάς, Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας
16:40 Αποζημιώσεις και το διεθνές δίκαιο – Νόρμαν Παεχ (Norman Paech)
17:00 Οι αδικίες των Ναζί δεν παραγράφονται  – Γκαμπριέλε Χάινεκε (Gabriele Heinecke), δικηγόρος, Ομάδα Εργασίας ΔΙΣΤΟΜΟ
17:20 Ο αγώνας για “Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση” ως αντιφασιστική, δημοκρατική γέφυρα μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού λαού – Δρ. Αριστομένης Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησής των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
17:40 διάλειμμα
18:00 Η Γερμανία πρέπει να πληρώσει! Οι μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες – Ούλα Γέλπκε (Ulla Jelpke), εκπρόσωπος Εσωτερικών Υποθέσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος DIE LINKE
18:15 Συζήτηση “Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Τι πρέπει να γίνει;” -συντονιστής: Ντίτερ Ντεμ (Diether Dehm), εκπρόσωπος για Εξωτερικά Θέματα Πολιτισμού και Παιδείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος DIE LINKE 
19:45 Συμπεράσματα

 

Follow us: