Με Αρχιερατική Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδείας Γεώργιου, επιμνημόσυνη δέηση– τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Μικρασιατών Θήβα, ς στον Ιερό Ναό  Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, γιορτάστηκε η Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Μικράς Ασίας , που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θηβαίων, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου & Έλένης και η Ένωση Μικρασιατών Θήβας, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης.

Παράλληλα, η Ένωση Μικρασιατών Θήβας πραγματοποίησε επετειακή εκδήλωση για τα 96 χρόνια μνήμης στο πλαίσιο των “Ιωνικών Ημερών Πολιτισμού και Παράδοσης”, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας,  παρουσιάζοντας τα πρώτα χρόνια των Μικρασιατών στην Θήβα μέσα από οπτικοακουστικό υλικό από το χρονικό της καταστροφής, της άφιξής τους στην περιοχή της Θήβας και τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες, με την συμμετοχή των Ενοριών Αγ. Γεωργίου και Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί, ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος και για την Θήβα είναι μια μέρα σπουδαίας σημασίας , καθώς φιλοξένησε  Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, που με αγώνες και κόπους κατάφεραν να δημιουργήσουν τις νέες συνθήκες ζωής τους στο “Συνοικισμό”, μετατρέποντάς τον στη συνέχεια σε εστία παράδοσης και πολιτισμού.

Follow us: