Εγκρίθηκε η συμμετοχή της σε τρία μεγάλα, προϋπολογισμού 17.600.000 ευρώ

Κ. Μπακογιάννης: “Επί της ουσίας, εγκρίθηκε το σύνολο της δουλειάς που κάνει η Περιφέρεια για την συμμετοχή της σε έργα που είναι αναγκαία..”

Στις υψηλές θέσεις των ευρωπαϊκών Περιφερειών που συμμετέχουν σε έργα κατατάσσεται η Στερεά Ελλάδα, καθώς εγκρίθηκε η συμμετοχή της σε τρία μεγάλα, προϋπολογισμού 17.600.000 ευρώ, γεγονός που έδωσε απίστευτη αισιοδοξία στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στον Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετέχει, ως γνωστόν, σε έργα που χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ήδη ο συνολικός προϋπολογισμός στα οποία συμμετέχει, ξεπερνά τα 23.500.000 ευρώ, αναδεικνύοντας την σε ενεργό «παίχτη» στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μαζί με περισσότερους από 200 εταίρους από ολόκληρη την Ευρώπη.
Η ενημέρωση για τα έργα έγινε από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη, ο αργότερα τόνισε ότι πρόκειται για τρία έργα που δίνουν μεγάλη ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια και αποτελούν ασπίδα για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων. Το σημαντικό για την Περιφέρεια είναι ότι έχοντας κάνει ποδαρικό με τις προηγούμενες συμμετοχές της, εδραιώνει την παρουσία της σε έργα που χωρίς κόστος, αποδίδουν όφελος για ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα. 

«Σήμερα, επί της ουσίας, εγκρίθηκε το σύνολο της δουλειάς που κάνει η Περιφέρεια για την συμμετοχή της σε τέτοια έργα που είναι αναγκαία και χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι κατάκτησή μας εδώ και τρία χρόνια που μπήκαμε στα πρώτα έργα. Δείξαμε ότι έχουμε το κύρος και τις προϋποθέσεις να παίζουμε ρόλο στην στρατηγική που ακολουθείται μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές περιφέρειες. Είναι το αποτέλεσμα σοβαρής και υπεύθυνης δουλειάς που κάνει η ομάδα της Περιφέρειας υπό τον εντεταλμένο μας σύμβουλο, Θέμη Χειμάρα», δήλωσε ο κ.Μπακογιάννης μετά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τα τρία έργα, στα οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αφορούν:

Υπαίθρια εργαστήρια για λύσεις με γνώμονα την φύση για την διαχείριση περιβαλλοντικών κινδύνων» και ακρωνύμιο “OPERANDUM”, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «HORIZON 2020», προϋπολογισμού 14.600.000 ευρώ και συμμετέχουν 26 εταίροι από Ιταλία, Ιρλανδία, Αγγλία και Ρουμανία.
Το έργο εστιάζει στην μείωση των κινδύνων σε επιλεγμένες περιβαλλοντικά περιοχές, στην αντιμετώπιση υδρομετεωρολογικών φαινομένων με την χρήση καινοτόμων υβριδικών λύσεων, καθώς επίσης και στην προώθηση της επιχειρηματικής αξιοποίησης εκμετάλλευσης.
«Female participation in high-tech enterprises» και ακρωνύμιο “FEMINA”, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Interreg Europe», προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ και συμμετέχουν 10 εταίροι από Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία και Ρουμανία.
Το FEMINA εξετάζει τους τρόπους εντοπισμού, εφαρμογής, παρακολούθησης και αξιολόγησης της εφαρμογής κατάλληλων πολιτικών, που θα καταργήσουν τα εμπόδια εισόδου των γυναικών στην άσκηση επιχειρηματικότητας στους τομείς υψηλής τεχνολογίας και στην ενίσχυση της απασχόλησής τους στις μεσαίου μεγέθους, αντίστοιχες επιχειρήσεις.
Ενισχύοντας τον ρόλο των Δημόσιων Αρχών ως προμηθευτών καινοτομίας μέσω δημοσίων συμβάσεων και ακρωνύμιο “iBuy”, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Interreg Europe», προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ και συμμετέχουν 7 εταίροι από Λιθουανία, Φινλανδία, Πορτογαλία και Βαλεαρίδες Νήσους.
Το Έργο στοχεύει στην αντιμετώπιση της ανάγκης για αποδοτική εφαρμογή νέας γενιάς προγραμμάτων δημόσιων συμβάσεων καινοτομίας (Innovation Public Procurement-IPP), συγχρηματοδοτούμενων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, αφιερωμένων στην εξέλιξη του ρόλου των Δημόσιων Αρχών, μια βασική στόχευση της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γενικότερα.

Follow us: