Η κτηνοτροφία στη Βοιωτία μπορεί να καταστεί πυλώνας ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο νομός, επενδύοντας σε προγράμματα για την παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό το Επιμελητήριο Βοιωτίας διοργάνωσε στη Λιβαδειά με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ημερίδα με θέμα «Κτηνοτροφία-Γαστρονομία- Εργαλεία Ανάπτυξης», με ομιλητές διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι ομιλητές εστίασαν στις δυνατότητες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας μέσω της χρήσης επενδυτικών σχέδιο για την παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων στη βάση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Βοιωτία.

«Το θέμα είναι πως ο αγροτικός και συγκεκριμένα ο κτηνοτροφικός τομέας μπορεί να γίνει ένας βασικός πυλώνας ανάπτυξης για την οικονομία της περιοχής. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες σε πεδινές αλλά και σε ορεινές εκτάσεις που μπορεί να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί η κτηνοτροφία, ειδικά με τις πρώτες ύλες που υπάρχουν, το απόθεμα ζωοτροφών και τους βοσκότοπους. Τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν πολύ καλή φήμη στο εξωτερικό και εκτιμώ πως αν αξιοποιηθούν κατάλληλα μπορούν να αποτελέσουν ένα βασικό μοχλός ανάπτυξης της περιοχής αλλά και της χώρας», τόνισε ο Καθηγητής του Γεωπονικού Ι. Μπιζέλης.

Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης όπως σημείωσε ο προϊστάμενος αξιολόγησης Κώστας Αποστολόπουλος έχει σκοπό μέσα από μία στρατηγική η οποία βασίζεται στη γνώση, το ανθρώπινο κεφάλαιο, στις συνεργασίες, το κοινωνικό κεφάλαιο και στις επενδύσεις τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές να καταφέρει να βοηθήσει όλη την επιχειρηματική δραστηριότητα να αναπτυχθεί και να προχωρήσει.

« Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο πρόγραμμα σε απορροφήσεις σε όλο το ΕΣΠΑ, έχει ενεργοποιηθεί σχεδόν το σύνολο του προγράμματος και απομένουν μόνο κάποια μέτρα να ενεργοποιηθούν, δηλαδή να βγουν δηλαδή οι προσκλήσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τον Ιούνιο οπότε και θα έχει ενεργοποιηθεί σχεδόν το σύνολο του προγράμματος κάτι που είναι πρωτοφανές στα χρονικά», τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος.

«Το Επιμελητήριο Βοιωτίας στο πλαίσιο ενημέρωσης των μελών του διοργάνωσε αυτή την ημερίδα για τον πρωτογενή τομέα και ειδικά για την κτηνοτροφία που συνδέεται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δίνουν μια δυνατότητα ανάπτυξης. Το ΕΠΒ θα είναι πάντα δίπλα στις υγιείς επιχειρήσεις στον τομέα αυτό μία και ενισχύεται και από την Πολιτεία και από την Περιφέρεια και θα προσπαθήσει να κάνει μία περιφερειακή παραγωγική ταυτότητα για όλες αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Αγνιάδης και συμπλήρωσε: «Το  πρόγραμμα παρακολούθησαν κτηνοτρόφοι και άτομα που συνδέονται με την εστίαση και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ παράλληλα με τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου συζητήσαμε και για το κτηνοτροφικό πάρκο που προωθείται στην Αλίαρτο».

Follow us: