ΥΨΟΣ 300 εκ. € – ΕΤΟΙΜΗ ΣΕ 3 ΕΤΗ.
Η πιο προηγμένη τεχνολογικά σε όλη την Ευρώπη θα ειναι η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με φυσικό αέριο που ανακοινώθηκε ότι ιδρύει ο Όμιλος Μυτιληναίος στα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου τόνισε από τους Δελφούς ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος,Λίγο νωρίτερα από τον ίδιο χώρο ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Protergia του Ομίλου Ντίνος Μπενρουμπής είπε ότι η νέα μονάδα στο ενεργειακό κέντρο στην περιοχή Άγιος Νικόλαος θα είναι ισχύος 650 MW και θα ολοκληρωθεί σε μια τριετία!
Πρόκειται, όπως τονίστηκε από το βημα του ”Delphi Economic Forum 2018”, για σταθμό συνδυασμένου κύκλου με κόστος επένδυσης άνω των 300 εκατ. ευρώ, θα είναι υπερσύγχρονης τεχνολογίας -ο πιο αποδοτικός θερμικά σταθμός συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη- και ο μεγαλύτερος στην ευρυτερη γεωγραφική περιοχή. Ως προς τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωση της μονάδας – την τριετία- ο κ Μπερνουμπής ειπε ότι η τεχνική εταιρεία ΜΕΤΚΑ του ίδιου Ομίλου, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στην κατασκευή σταθμών συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως, αποτελεί εχέγγυο για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος που δήλωσε πολύ χαρούμενος με τη νέα μονάδα, ειπε ότι με αυτή ο Άγιος Νικόλαος (σ.σ. Παραλίας Διστόμου) μεταμορφώνεται στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας. Στόχος είναι , είπε, η δημιουργία μιας νέας καθαρής μονάδας, της καλύτερης στην Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή αγορά χρειάζεται νέες μονάδες. «Όπως ήταν κάποτε η Κοζάνη ενεργειακό κέντρο, έτσι θα γίνει και αυτό, με καύσιμο όχι το λιγνίτη αλλά το φυσικό αέριο», εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στη νέα επένδυση. Αναφορικά με τη ΔΕΗ, δήλωσε χαρακτηριστικά, πως «αν δεν στηρίξουμε τη ΔΕΗ και πέσει, θα πέσουμε όλοι, γι αυτο πρέπει να τη στηρίξουμε»- σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να μείνει με νοοτροπίες του 60 και του 70. Τόνισε δε ακόμη πόσο σημαντικό ειναι να γίνουν επενδύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.
«Κάναμε επιτυχίες στο εξωτερικό, αλλά άνθρωποι γίναμε στην Ελλάδα και ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε κάτι στην πατρίδα μας και αυτό ακριβώς κάνω. Θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε απαντώντας στην ερώτηση του διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά σχετικά με το γιατί αποφάσισε να εμπλακεί με τα κοινά μέσω της προεδρίας του ΣΕΒ. «Το νέο μοντέλο του ΣΕΒ που στηρίζεται στην παραγωγή,την εργασία, την πρόοδο και τον ανταγωνισμό,δίνει ένα καθαρό σήμα στην αγορά ότι στηρίζει την επιχειρηματικότητα» εξήγησε.
Η σημερινή πραγματικότητα θέλει σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο τις μεγάλες επιχειρήσεις να διαθέτουν άφθονη ρευστότητα και τις τράπεζες να προσπαθούν να τις δανείσουν, αλλά δεν ξεπαγώνουν ακόμη τα επενδυτικά σχέδια. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από την άλλη, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, εξήγησε και εκτίμησε ότι όταν οι τράπεζες αποκτήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα μεγάλο μέρος θα κατευθυνθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τόνισε την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης στη χώρα ώστε να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Η χώρα πρέπει να σταματήσει να γίνεται πρωτοσέλιδο», ανέφερε οτι η Ελλάδα δικαιούται καλύτερης μεταχείρισης πια.
Τα μνημόνια βοήθησαν στη βελτίωση της οικονομίας, όσες επιχειρήσεις επιβίωσαν, ειναι σήμερα πολύ ανταγωνιστικές, σημείωσε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου είναι πολύ σημαντική ακόμη και μετά την έξοδο από τα μνημόνια η οποία διαφαίνεται ότι θα λάβει χώρα τον Αύγουστο. Άφησε να εννοηθεί ότι τα πλεονάσματα που ζητούνται να έχει η Ελλάδα είναι υπερβολικά. Είπε ότι πλέον ο κόσμος έχει αντιληφθεί και έχει θέσει σε προτεραιότητα την εργασία και της σημασίας της. Σε έναν νέο θα έλεγα να ψάξει να βρει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα σε μαι εταιρια με προοπτική και έτσι θα κάνει καλό στον ίδιο και στην οικογένειά του.
Εξέφρασε την άποψη ότι οι πολιτικοί συνήθως ακούνε – με εξαίρεση όπως είπε την περίοδο Βαρουφάκη – αλλά το πρόβλημα είναι τι κάνουν μετά, σημείωσε με νόημα – και χειροκροτούμενος.
Αν μπορούσε να υποδείξει τρία πράγματα σε έναν Πρωθυπουργό, θα ήταν η εξασφάλιση της ελάχιστης πολιτικής συναίνεσης και σταθερότητας, η δέσμευση ότι θα υλοποιεί όσα εξαγγέλλει και η αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας ως μέσο δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι η δαιμονοποίηση.
Ως τη χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσε να φανταστεί χαρακτήρισε το ενδεχόμενο έναρξης εμπορικού πολέμου, σημειώνοντας ότι αν και οι οικονομολόγοι διαφωνούν σχεδόν στα πάντα, το μοναδικό σημείο σύγκλισης μεταξύ τους είναι ότι το διεθνές εμπόριο είναι προς όφελος όλων.
Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα κατάφερε να απομακρύνει τους μόνους φιλικούς της γείτονες. «Οι σκοπιανοί επείγονται να τους υιοθετήσουμε γιατί θεωρούν ότι η σύνδεση με την Ελλάδα θα τους λύσει όλα τα προβλήματα. Ας κρατήσουν την εξωτερική πολιτική έξω από το πολιτικό παιχνίδι» σημείωσε, λέγοντας ότι πρέπει να κινηθούμε με βάση την συμφωνία του Βερολίνου.
Παρόντες στις ανακοινώσεις ήταν επίσης και οι ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ Γενικός Διευθυντής Μεταλλουργίας, ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΡΑΚΑΤΣΕΛΟΥ,
Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ
Γενικός Διευθυντής Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων και ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΟΥΖΑΛΗ
Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing.-
Follow us: