ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ Π. ΒΑΡΩΤΣΟΣ: <<ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΣΕΙΣΜΟ 8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.>>

0
7225

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για σεισμούς των 8 Ρίχτερ στην χώρα μας, ο καθηγητής Φυσικής Παναγιώτης Βαρώτσος, στην εκδήλωση της Ένωσης Φυσικών..

Ο κ. Βαρώτσος εξήγησε ότι λόγω της έντονης σεισμικότητας της Ελλάδας, σεισμοί αυτού του μεγέθους έχουν συμβεί στο παρελθόν και μπορεί να ξανασυμβούν, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα μας δεν είναι Ιαπωνία που σημειώνονται σεισμοί της τάξεως των 9 Ρίχτερ.

«Στην Ελλάδα, το 1926 είχαμε τον σεισμό των 8 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του Νότου, στη Ρόδο, ενώ 20 χρόνια πριν είχαμε ανάλογο σεισμό στα Κύθηρα. Γίνονται, λοιπόν, σεισμοί τέτοιου μεγέθους στη χώρα μας, όπως αυτός του Μεξικού. Και δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, ούτε οι σεισμολόγοι το αποκλείουν» είπε, προσθέτοντας: «Αυτό που δεν μπορεί να έχουμε είναι σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ, όπως είχαμε στην Ιαπωνία»..

Εξήγησε επίσης, ότι ένας σεισμός μπορεί να σημειωθεί και σε μία περιοχή που θεωρείται ασεισμική: «Εμείς στην πατρίδα μας έχουμε αυτή την εμπειρία. Το διήμερο 11 και 12 Μαΐου 1995 η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου είχε διοργανώσει ένα διεθνές συνέδριο για να συζητηθούν τα αποτελέσματα της ομάδας ΒΑΝ. Σε εκείνο το διεθνές συνέδριο η ομάδα ΒΑΝ ανακοίνωσε ότι έχει ένα πολύ ισχυρό σήμα από τον σταθμό της στα Ιωάννινα και ότι περίμενε ένα σεισμό της τάξης 6 με 6,5 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης – Γρεβενών. Αυτή η περιοχή δεν είχε δώσει σεισμό για πάνω από 1.000 χρόνια και θεωρούνταν κλασικό παράδειγμα ασεισμικής περιοχής».

Follow us: