Με τροπολογία δημόσια κτίρια, πλατείες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις πάνε για μελλοντική αξιοποίηση από το Υπερταμείο

Αλλά… στην Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν κοιτάσματα 18 δις σε χρυσό, ψευδάργυρο & μόλυβδο!

Οι Έλληνες χάνουν τις περιουσίες τους λόγω υψηλής φορολογίας, ΕΝΦΙΑ και χαρατσιών, αλλά τις αποκτούν ξένοι επενδυτές, διαφόρων εθνοτήτων ..

Περίπου 700 διαμερίσματα έχει αγοράσει στην Αθήνα, μέσω κυπριακών εταιρειών, ένας Κινέζος, ο οποίος μόνο τον προηγούμενο μήνα υπέγραψε συμβόλαια για περισσότερα από 70 ακίνητα!

Ο συγκεκριμένος συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των ομοεθνών του, που στην διάρκεια του 2017 επένδυσαν περίπου 260.000.000 ευρώ στην χώρα μας, πρόσφατα Τούρκος μεγαλοδικηγόρος απέκτησε, έναντι περίπου 1.500.000 ευρώ τρεις βίλες στην Κηφισιά, με στόχο να τις ανακαινίσει και να τις μεταπωλήσει σε συμπατριώτες του, οι οποίοι εμφανίζονται, επίσης, πολύ κινητικοί στην ελληνική αγορά και από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχουν εκδοθεί 308 άδειες παραμονής σε Τούρκους μέσω του προγράμματος  Χρυση Βίζα..

Σοβαρό ενδιαφέρον, με σημαντικές επενδύσεις κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, δείχνουν οι Ισραηλινοί, οι Σύροι, οι Λιβανέζοι, Ρώσοι, αλλά και πλούσιοι από Κατάρ, Μπαχρέιν κ.α και ισχυρός διαχειριστής ακινήτων της Αθήνας θα υποδεχθεί τις επόμενες ημέρες υποψήφιους αγοραστές από αραβικές χώρες τους οποίους ξεναγεί σε διάφορες περιοχές , προκειμένου να εντοπίσουν ευκαιρίες.

Οι ξένοι αγοραστές δεν περιορίζονται στα διαμερίσματα , αλλά και σε κτίρια γραφείων, καταστήματα και ξενοδοχεία και ο ίδιος Κινέζος ο οποίος απέκτησε τα περίπου 700 ακίνητα, επένδυσε γύρω στα 14.000.000 ευρώ για την αγορά του μεγαλύτερου τμήματος κτιρίου γραφείων στην οδό Σταδίου, αναζητώντας επίσης ευκαιρίες και στην ξενοδοχειακή αγορά, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο και ισχυρών ξένων funds.

Το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων αποτυπώνεται και στην πορεία του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», μέσω του οποίου χορηγούνται άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς που επενδύουν περισσότερα από 250.000 ευρώ στο εγχώριο real estate και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από το 2013 που ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα και μέχρι τις 27 Ιουλίου 2018, ο συνολικός αριθμός αδειών παραμονής που χορηγήθηκαν σε αγοραστές ακινήτων έφτασε τις 2.968, οπότε αν συμπεριληφθούν και τα μέλη των οικογενειών τους, τότε οι συνολικές χορηγήσεις αδειών παραμονής φτάνουν τις 7.565.

Το 2013 είχαν χορηγηθεί μόλις 21 άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς επενδυτές ακινήτων. Το 2014 εκδόθηκαν 423 άδειες, 505 το 2015, 583 το 2016, και 961 το 2017, ενώ έως τις 27 Ιουλίου 2018, έχουν χορηγηθεί 475 άδειες.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 υπεβλήθησαν 423 αιτήσεις για άδειες παραμονής που αυξάνονται σε 1.119, αν συνυπολογιστούν και τα συγγενικά πρόσωπα και οι συνολικές επενδύσεις όσων έχουν ενταχθεί στη «Χρυσή Βίζα» φτάνουν τα 918.500.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, ένα τρομερό σχέδιο μελλοντικής εκποίησης χιλιάδων δημοσίων ακινήτων φέρνουν στην δημοσιότητα τα ελληνικά ΜΜΕ, σε μια περίοδο που διατυμπανίζεται πως η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια επιτυχώς!

Σύμφωνα με «Το θέμα της Κυριακής»μέσα στο Καλοκαίρι η κυβέρνηση εκχώρησε, μετά από απαίτηση του Υπερταμείου, 10.119 ακίνητα του ελληνικού δημοσίου συνολικού εμβαδού 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τ/μ., στα οποία περιλαμβάνονται, δικαστικά μέγαρα, δημαρχεία, και εγκαταστάσεις των ενόπλων δυνάμεων. 

Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράφηκε στις 19 Ιουνίου 2018 από τον ΥΠΟΙΚ Ε. Τσακαλώτο άρον-άρον, περιέχει λίστα με 84 σελίδες η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως( ΦΕΚ  B 2317/19.6.2018) που αναγράφει πίνακες με 10.119 κωδικούς του Κτηματολογίου, χωρίς να διευκρινίζονται τα ακίνητα και οι περιοχές, τα οποία φέρονται ότι εκχωρούνται στο Υπερταμεί, ο στο οποίο επικεφαλής είναι ξένος αντιπρόσωπος της Τρόικας,  με στόχο την αξιοποίησης τους, αλλά και την εκποίηση τους σε απευκταία περίπτωση, που η χώρα μας δεν θα είναι ικανή να αποπληρώνει τις δόσεις της.

Για παράδειγμα η εφημερίδα φέρνει την Κοζάνη, όπου «παραχωρούνται λειτουργικά κτίρια, όπως διοικητήριο, δικαστικό μέγαρο, λαϊκή αγορά 1500τ.μ. και δύο αποθήκες καυσίμων της πολεμικής αεροπορίας”.

Η δημοσιοποίηση της λίστας , φέρεται να  έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε δήμους , και περιφέρειες ,  στις οποίες υπάρχουν τα ακίνητα αυτά , διότι οι ίδιες τα εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια με όλους τους κανόνες,  είτε για ιδία χρήση, δημαρχεία, ή άλλα κτίρια , είτε έχουν δοθεί προς εκμίσθωση σε τρίτους.

Επίσης, σε πολλούς νομούς  πολλά από αυτά τα ακίνητα έχουν αλλάξει και αλλάζουν συνεχώς χέρια, και στο άκουσμα της παραχώρησης τους στο Υπερταμείο, έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση και απορία για το μέλλον τους.

Εκτός από τα 70.000 κρατικά φιλέτα, που είχε ως τώρα η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η κυβέρνηση της εκχώρησε, κατόπιν αιτήματος του Υπερταμείου όπου ανήκει πλέον η ΕΤΑΔ, άλλα 10.119 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ. και την απόφαση υπέγραψε την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 ο υπουργός Οικονομικών Ε.Τσακαλώτος, δύο ημέρες πριν από τις αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέο, ωστόσο, πρόκειται για απόφαση μιας σελίδας που, αν και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 2320 της 19.06.2018), δεν κατονομάζει ποια είναι τα ακίνητα που το Δημόσιο εκχωρεί στην ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο.

Η απόφαση τΤσακαλώτου παραπέμπει σε απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το οποίο συνεδρίασε μία ημέρα πριν , εγκρίνοντας την λίστα με τα ακίνητα που ζητούσε για λογαριασμό της ΕΤΑΔ, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε., όμως ούτε και από την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ ορίζεται ξεκάθαρα ποια είναι και πού βρίσκονται τα ακίνητα που εκχωρούνται.

Η λίστα-μυστήριο καταλαμβάνει 84 σελίδες της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 2317/19.6.2018), αλλά αναγράφει μόνο πίνακες με 10.119 12ψήφιους Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία διευκρίνιση ή άλλο στοιχείο αναγνώρισης.

Αποκωδικοποιώντας την λίστα-φάντασμα των ακινήτων που εκχωρούνται στο Υπερταμείο, προκύπτει ότι τα 10.119 βρίσκονται διασκορπισμένα σε 48 νομούς της χώρας και μόνο τα 6.000 αφορούν σε δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Στο 1/3 των νομών, πάντως, αλλάζουν χέρια πάνω από 100 ακίνητα, ενώ σε κάποιους άλλους ελάχιστα και στους νομούς που γλιτώνουν επί του παρόντος την μαζική «αξιοποίηση» ακινήτων, περιλαμβάνεται και η Πρέβεζα, που είναι η εκλογική περιφέρεια του κ. Τσακαλώτου) με μόλις 15 ακίνητα.

Όλα αυτά όμως,  από πλευράς της κυβέρνησης αποτελούν μέρος ευρύτερου σχεδίου που αφορά την δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η νυν κυβέρνηση υπό την Α.Τσίπρα , και ορίζει ότι «το Υπερταμείο δεσμεύεται στον ESM  ότι κάθε φορά που το δικαιούχο κράτος, η Ελλάδα δηλαδή, δεν καταβάλει ποσό οφειλόμενο βάσει ή με βάσει την σύμβαση, η ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας μετά από αίτημα  θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν  να ήταν ο κύριος οφειλέτης, εφόσον τα συνολικά καταβλητέα ποσά δεν υπερβαίνουν τα 25 δις ευρώ.

Πρόκειται για μια αποικιακού χαρακτήρα σύμβαση που υπογράφθηκε το 2015 και επικαιροποιείται συνεχώς από την νυν κυβέρνηση με τους ξένους πιστωτές , η οποία μετά και την τελευταία νομοθετική ρύθμιση και υπαγωγή 10.119 ακινήτων στο υπερταμείο δίνει την ευκαιρία εξαγοράς ατόφιας κρατικής ελληνικής περιουσίας από τους ξένους , σε μια επαίσχυντη για την ελληνική ιστορία πράξη των κρατούντων.

Με αυτές τις προϋποθέσεις που μας έχουν θέσει οι δανειστές σχετικά με το πλεόνασμα αλλά και τα υπόλοιπα , κάποια στιγμή η χώρα μας θα βρεθεί σε πλήρη αδυναμία και τότε οι δανειστές θα την κατασπαράξουν.

Κι ενώ η Ελλάδα και οι Ελληνες ξεπουλιούνται, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννης Πασπαλιάρης, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, υποστηρίζει πως στην Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν κοιτάσματα 18 δις ευρώ σε χρυσό, ψευδάργυρο & μόλυβδο, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις.

 

Follow us: