Με Ερώτηση που κατέθεσα και συνυπέγραψαν 14 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την κα Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, έφερα στη Βουλή το ζήτημα των παρατηρούμενων αστοχιών σε εργασίες επισκευής και συντήρησης που έλαβαν χώρα στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας!    

Μετά από συνοπτικό διαγωνισμό που προκήρυξε η Εφορία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, προχώρησε η ανάθεση του έργου επισκευής και συντήρησης της στέγης και των κουφωμάτων στο Βορδωνάρειο και την Τράπεζα (Αρχαιολογική Συλλογή) της Ιεράς Μονής, ύψους 59.000 ευρώ!

Δυστυχώς, η εικόνα των παρεμβάσεων που διαπίστωσα προσωπικά, κατόπιν αυτοψίας μου στον χώρο της Ιεράς Μονής, δημιουργεί πολλά ερωτήματα και προκαλεί απογοήτευση για την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό με τα οποία αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό έργο! 

Συγκεκριμένα, στο Βορδωνάρειο δεν έγινε αντικατάσταση των κεράμων της κεραμοσκεπής, αλλά επανατοποθέτηση μεγάλου μέρους τους, ενώ δεν έγινε συντήρηση ή αντικατάσταση στα κουφώματα. Επίσης, στην Τράπεζα δεν πραγματοποιήθηκε αντικατάσταση των κουφωμάτων, αλλά τμηματική και κακότεχνη επισκευή τους. Οι αστοχίες αυτές εγείρουν σοβαρά ζητήματα πλημμελούς τήρησης των προδιαγραφών του έργου, αλλά και της επίβλεψής του…

Η Ιερά Μονή Οσίου Λουκά αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα βυζαντινά μνημεία για τη Βοιωτία και ολόκληρη τη χώρα, ενώ περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Επομένως, κάθε παρέμβαση με στόχο τη συντήρησή του και την ακέραια παράδοσή του στις επόμενες γενιές, πρέπει να υλοποιείται μόνο με μεγάλο σεβασμό και εξαιρετική επιμέλεια!

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης εδώ: 

https://docs.google.com/document/d/10MA03uPD_y7D9iAeQk-JC5BuF5WO9HS6/edit?usp=sharing&ouid=111467385552544978661&rtpof=true&sd=true 

Γιώτα Πούλου 

Follow us: