Σε ενημέρωση για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού προέβει ο Ιατρικός Σύλλος Θήβας ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τις συμβουλές του ομότιμου Καθηγητή Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιου Χρούσου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χρούσος ενημερώνει και τονίζει οτι “όλα τα εμβόλια Covid-19 αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος. Όλα!”.

Και συμπληρώνει: “Και τα δύο αυτά που είναι κατασκευασμένα με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί αδενοϊούς, (Johnson & Johnson και AstraZeneca) κάνουν αυτό το περίεργο σύνδρομο. Το οποίο το ξέρουμε και από παλιότερα εμβόλια, έχει περιγραφεί.

Μετά τον εμβολιασμό και την ανάπτυξη αντισωμάτων επιτίθεται ο οργανισμός κατά ενός παράγοντα που λέγεται platelet factor-4 και ο οποίος προκαλεί καταστολή των θρόμβων. Όταν λοιπόν με το αντίσωμα τον εξουδετερώσεις αυτόν τον παράγοντα, οι θρόμβοι αρχίζουν και σχηματίζονται. Αυτό το σύνδρομο δεν το κάνουν τα εμβόλια mRNA, όμως και αυτά αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα εμβόλια αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος, γιατί η ίδια η πρωτεϊνη ακίδα του κορονοϊού, έχει τέτοιου είδους δραστικότητα. Γι’ αυτό και το 16% των ανθρώπων που έχουν σοβαρή Covid-19 παρουσιάζουν θρομβώσεις. Και κάποιοι, ελάχιστοι, πεθαίνουν από αυτές.

Έτσι “συνιστάται χορήγηση πολλών υγρών και σωματική δραστηριότητα μετά τον εμβολιασμό” ενώ το “επικίνδυνο” χρονικό διάστημα για την εμφάνιση διαταραχών πήξης αίματος μετά τον εμβολιασμό, είναι “10 ημέρες για τα mRNA εμβόλια (Moderna, Pfizer) και 21 μέρες (3 εβδομάδες) για τα εμβόλια των αδενοϊών (Johnson & Johnson και AstraZeneca)”.

Στο διάστημα αυτό, καλό είναι οι εμβολιασμένοι να πίνουν πολλά υγρά και να έχουν σωματική δραστηριότητα. Και οι δύο αυτές προληπτικές ενέργειες μπορούν να σώσουν ζωές.

“Πρέπει να πούμε στους ανθρώπους που εμβολιάζονται μια συμβουλή. Πολλά νερά και κίνηση. Αυτά τα επεισόδια είναι σπάνια, αλλά ακόμη κι όταν συμβαίνουν, συμβαίνουν γιατί κάπου λιμνάζει το αίμα. Είναι αυτονόητο, αλλά καμιά φορά τα αυτονόητα δεν λέγονται. Το αίμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο διαλυμένο, κι αυτό σημαίνει νερό και υγρά. Το δεύτερο είναι ότι χρειάζεται να κινούμαστε, ώστε το αίμα να κυκλοφορεί στα πόδια, στο κεφάλι και παντού. Δεν μπορείς να μένεις ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι. Και γι’ αυτό οι άνθρωποι συχνά μετά τα χειρουργεία παθαίνουν θρομβώσεις, επειδή ακινητοποιούνται πολύ στο κρεβάτι”, καταλήγει ο κ. Χρούσος.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο Γεώργιος Χρούσος είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο όχι μόνο στην Κλινική Ιατρική, αλλά και στη Βιολογία και Βιοχημεία, και ο υψηλότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος  και  ενδοκρινολόγος παγκοσμίως.

Follow us: