Σήμερα οι αποφάσεις

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή σύσκεψη των ειδικών μετά τη νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα τα τελευταία 24ωρα.

Οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα για ένα νέο τρίτο κύμα και ετοιμάζονται να προτείνουν σήμερα πιο αυστηρά μέτρα. Στο τραπέζι έχει τεθεί το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη, μέτρο που, όπως φαίνεται, δεν προκρίνεται για το Λεκανοπέδιο επί του παρόντος.

Σε… βαθύ κόκκινο Αχαΐα και Θεσσαλονίκη
Με τα κρούσματα να παραμένουν σε τετραψήφιο αριθμό και τις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας να παρουσιάζουν εμφανέστατο πρόβλημα το τελευταίο διάστημα, οι πληροφορίες θέλουν την ειδική επιτροπή να προτείνει ολικό lockdown για όλη την Αχαΐα (μέχρι τώρα στο «κόκκινο» είναι μόνο η πόλη της Πάτρας) και τη Θεσσαλονίκη.

Η χθεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων πρότεινε μάλιστα οι δύο περιοχές, μαζί με την Αττική, να χαρακτηριστούν με ένα νέο χρώμα: το βαθύ κόκκινο, το οποίο θα αποτυπώνει τις περιοχές που υφίστανται το βαρύτερο πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν η εισήγηση για ένταξη και της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας στις «κόκκινες» περιοχές επιβεβαιωθεί, τότε αναμένεται να επιβληθούν αυξημένα μέτρα, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00.

Χθες ωστόσο, από τη Θεσσαλονίκη, ο Ν. Χαρδαλιάς τόνιζε πως «δεν τίθεται θέμα αυστηροποίησης των μέτρων» και ότι «δεν υπάρχει θέμα πανικού. Υπάρχει θέμα απόλυτης επιφυλακής. Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής τήρησης των υπαρχόντων. Μέσα από αυτό το πλέγμα αντιμετωπίζουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην αύξηση του ιικού φορτίου σε κάποιες περιοχές και στη Θεσσαλονίκη. Με συνεργασία και συνεννόηση θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και σε αυτήν την κρίσιμη καμπή».

Οι σκέψεις για την Αττική
Στην περίπτωση της Αττικής οι λοιμωξιολόγοι σκέφτονται το ενδεχόμενο να προτείνουν το ίδιο μέτρο για τα Σαββατοκύριακα, μέτρο που είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί αυτό το διήμερο καθώς τα σχολεία είναι κλειστά. Αντίθετα, λόγω της πολυπλοκότητας του πληθυσμού και της πόλης, δεν φαίνεται να προκρίνεται το ίδιο μέτρο για τις καθημερινές. Στις σκέψεις τους φέρεται να είναι και η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο, μέτρο που ωστόσο παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες για να υλοποιηθεί στο Λεκανοπέδιο και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί.

Ενα άλλο μέτρο που εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι και φαίνεται πως θα προτείνουν στην κυβέρνηση είναι το κλείσιμο του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές. Ενα μέτρο που αναμένεται να πλήξει σημαντικά τον κλάδο, ωστόσο, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, «προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη υγεία. Η οικονομία φτιάχνει στην πορεία».

Γι’ αυτό και προτείνουν να κλείσει εντελώς το λιανεμπόριο και να μη δουλέψει ούτε με click away ή click in shop το επόμενο διάστημα στις «κόκκινες» περιοχές. Την ίδια στιγμή, από την πλευρά της κυβέρνησης δίνεται έμφαση στο να υπάρξει το μικρότερο δυνατό κόστος για την οικονομία, στο μέτρο πάντα που επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σκέψεις για περιορισμό στις μετακινήσεις
Η κινητικότητα του πληθυσμού είναι αυτή που ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς με τα καταστήματα να λειτουργούν και τον κόσμο να μετακινείται συνεχώς και για λόγους εργασίας, η κατάσταση δείχνει να αλλάζει προς το χειρότερο. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά και έτσι σκέφτονται να προτείνουν περιορισμό και όριο στις εξόδους. «Πρέπει να κοπούν τα ”σούρτα-φέρτα”, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ακόμη και ως προς τους λόγους για να φύγει κάποιος από το σπίτι», έλεγε χαρακτηριστικά μέλος της επιτροπής στο iefimerida.gr.

Προβληματισμός για τα σχολεία
Ενα κεφάλαιο που εξακολουθεί να προβληματίζει τους ειδικούς είναι το ζήτημα των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, οι ειδικοί διαπιστώνουν για πρώτη φορά μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού σε παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείων, και μάλιστα σε μεγάλες σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα. Υπάρχουν σκέψεις για να προτείνουν κλείσιμο των σχολείων και επιστροφή στην τηλεκπαίδευση, μέτρο που ήδη ορισμένοι επιστήμονες -όπως ο καθηγητής Αθ. Εξαδάκτυλος- έχουν τονίσει πως είναι υποστηρικτές του.

Στην επιτροπή υπάρχουν πάντως και αντίθετες γνώμες, ενώ και η κυβέρνηση από την πλευρά της τονίζει πως τα σχολεία είναι αυτά που θα κλείσουν τελευταία. Στις σκέψεις τους είναι να προτείνουν να κλείσουν τα σχολεία σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο όλα θα ξεκαθαρίσουν σήμερα. Πάντως, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε χθες πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν εισηγήσεις για κλείσιμο των σχολείων.
πηγή iefimerida.gr

Follow us: