Ο Δήμος Θηβαίων είναι μεταξύ των δήμων που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του προγράμματος διάσωσης αιωνόβιων ελαιοδένδρων. Η συγκεκριμένη δράση είναι ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας, με σκοπό τη διάσωση και μεταφύτευση ελαιοδένδρων που προέρχονται από απαλλοτριώσεις εκτάσεων κατά μήκος σιδηροδρομικών γραμμών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σχεδίασε η ΕΡΓΟΣΕ και χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο. 

Στο Δήμο Θηβαίων μεταφυτεύονται επτά αιωνόβια  ελαιόδενδρα,  ένα εκ οποίων ηλικίας άνω των 300 ετών. Η πρώτη και μεγαλύτερη από τις υπεραιωνόβιες ελιές που θα «ριζώσουν» στο Δήμο Θηβαίων μεταφυτεύθηκε σήμερα στο βιοκλιματικό πάρκο Χρυσορρόα, αποτελώντας ακόμη έναν πνεύμονα πρασίνου και πηγή ζωής.

Οι εργασίες μεταφύτευσης πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Δημάρχου Θηβαίων, Γεώργιου Αναστασίου, του αρμόδιου αντιδημάρχου, Ανδρέα Χατζησταμάτη, του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου, Γιώργου Χρυσικού, της εκπρόσωπου του Πράσινου Ταμείου,  Α. Βιδάλη, καθώς και των εκπροσώπων της ΕΡΓΟΣΕ, Β. Ξουραφά και Δ.  Προβοπούλου. Τα υπόλοιπα δένδρα θα μεταφυτευθούν σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Αναστασίου, προέβη στην εξής δήλωση: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι σήμερα, που ως δημοτική αρχή συμβάλλουμε στη διάσωση των ιστορικών αυτών δένδρων. Τα δένδρα αυτά κουβαλούν στις πλάτες τους αιώνες ζωής και έρχονται να συναντήσουν με τη μεταφύτευσή τους, στην πόλη που ίδρυσε ο Κάδμος, έναν τόπο λίκνο του πολιτισμού, μία από τις ισχυρότερες αρχαίες ελληνικές πόλεις. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων για την πρωτοβουλία αυτή οι συντελεστές του προγράμματος, το Πράσινο Ταμείο και η ΕΡΓΟΣΕ. Ο Δήμος μας θα δηλώνει πάντα παρών σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και έχει την πρόθεση να «υιοθετήσει» αιωνόβια δένδρα και στην επόμενη φάση του προγράμματος».

Follow us: