ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ

ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ

840
0
Ημέρα μνήμης η 18η Σεπτεμβρίου, καθώς σαν σήμερα πριν από ακριβώς επτά χρόνια ο μουσικός «Killah P», ο Παύλος Φύσσας δολοφονείται εν ψυχρώ και σε δημόσια θέα από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά, ενώ έχει δεχτεί ήδη πολλαπλές επιθέσεις από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Η ιατροδικαστική έκθεση δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αμφιβολίας ότι οι δύο μαχαιριές του Γιώργου Ρουπακιά στην καρδιά του Παύλου Φύσσα ήταν εν ψυχρώ, επαγγελματικές και υπολογισμένες.

Το γεγονός της δολοφονίας του 34χρονου αντιφασίστα μουσικού, πυροδοτεί κύμα οργής στην κοινωνία αλλά και την αντίδραση των αρχών.

Με εντολή του νυν υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ενώνονται-οι μέχρι τότε σκόρπιες- δικογραφίες για επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, οι οποίες στέλνονται στη Δικαιοσύνη και ξεκινά σταδιακά η αποκάλυψη της δομής, της οργάνωσης και της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια ποινικής έρευνας, η Δικαιοσύνη καταλήγει στην παραπομπή ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, της περιόδου 2012-2013, καθώς και πολλών άλλων θεωρούμενων ως στελεχών και ενεργών μελών της Χρυσής Αυγής.

Το σκεπτικό των δικαστών είναι ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικού τύπου μόρφωμα, μία εγκληματική οργάνωση που λειτουργεί υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος.

Η έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής

Στις 20 Απριλίου του 2015 ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής, στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, με πολλές τεχνικές αλλά και χωροταξικές δυσκολίες που στην πορεία λύθηκαν, καθώς και άλλα προβλήματα που είχαν επίδραση στην εξέλιξη της δίκης, με βασικότερο την μη απαλλαγή των μελών του δικαστηρίου από άλλα καθήκοντα τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν επί σειρά μηνών να μην μπορούν να πραγματοποιούνται πολλές δικάσιμοι.

Εν τω μεταξύ, στις 17 Σεπτεμβρίου 2015 -παραμονή της συμπλήρωσης δύο ετών από τη δολοφονία- ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα. «Σε ό,τι αφορά την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα στο Κερατσίνι, την αναλαμβάνουμε», λέει χαρακτηριστικά, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Η δίκη δεν είναι από αυτές που θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε μερικούς μήνες, καθώς ο όγκος της δικογραφίας, ο αριθμός μαρτύρων, δικηγόρων και κατηγορουμένων δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτρέψει έναν τέτοιον υπολογισμό.

Αρκεί να σημειωθεί ότι η διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων, έγγραφα, οπτικοακουστικό υλικό, κ.α, διήρκεσε μερικούς μήνες με την πλευρά των κατηγορουμένων βέβαια να εισάγει προς ανάγνωση σχεδόν όλα τα κοινοβουλευτικά πεπραγμένα της Χρυσής Αυγής.

Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture καλείται από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα και τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής, να διενεργήσει τεχνική διερεύνηση του οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνεται στην δικογραφία. Από το αποτέλεσμα της μελέτης προκύπτει μία λεπτομερής αναφορά των γεγονότων που οδήγησαν στην δολοφονία, που παρουσιάζεται στο δικαστήριο στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου του 2018.

H μελέτη παρουσιάζει το ακριβές χρονοδιάγραμμα της δολοφονίας και τη σχετική θέση των εμπλεκόμενων προσώπων: του θύματος, των δραστών και της αστυνομίας και επιβεβαι’ωνει την οργανωμένη φύση της επίθεσης. Παράλληλα θέτει ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των αστυνομικών, καθώς παρόντες τη στιγμή της δολοφονίας βρίσκονται οκτώ αστυνομικοί των ομάδων ΔΙΑΣ.

Η απολογία Ρουπακιά και η αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του δικαστηρίου

Το 2019, τέσσερα χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, ανεβαίνει στο βήμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο άνθρωπος που μαχαίρωσε τον Παύλο Φύσσα και οι δεκαεπτά συγκατηγορούμενοι του.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, ο Γιώργος Ρουπακιάς απολογείται για την δολοφονία του 34χρονου και επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από τις απολογίες του κατά την ανακριτική διαδικασία. Από τους 17 απολογούμενους μόνο δύο, οι Αθανάσιος και Νικόλαος Τσορβάς τοποθέτησαν εαυτούς στο σημείο του εγκλήματος, το οποίο όμως δήλωσαν πως δεν είδαν, ενώ οι υπόλοιποι αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή.

Έπειτα από πεντέμισι ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης, στις 11:00 το πρωί της 7ης Οκτωβρίου 2020 αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για τους συνολικά 68 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται πως όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν αποφυλακιστεί λόγω λήξεως του 18μηνου της προσωρινής κράτησης μαζί και ο χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος δικάζεται και για την δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι τον Σεπτέμβριο του 2013.

πηγή CNN.GR

Follow us: