Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λίγες μέρες πριν κλείσει η Βουλή για την θερινή περίοδο, ψήφισε το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση. Απέναντι στις θέσεις της συντάχτηκαν η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ), η ΑΔΕΔΥ, οι εκπαιδευτικοί στην ιδιωτική εκπαίδευση, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ακόμα και η συνδικαλιστική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας ΔΑΚΕ.

Με το νέο νόμο καταστρατηγούνται βασικές παιδαγωγικές αρχές και θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Η ιδιωτική εκπαίδευση μεταφέρεται στο Υπουργείο Εργασίας μετατρέποντας τα ιδιωτικά σχολεία σε αμιγείς επιχειρήσεις, αποσυνδέονται οι τίτλοι σπουδών από τον κρατικό έλεγχο, ενώ διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις, με την απελευθέρωση των απολύσεων εκπαιδευτικών, χωρίς καμία αιτιολόγηση και χωρίς έλεγχο από ανεξάρτητη επιτροπή, όπως γινόταν έως σήμερα. Η εκπαίδευση από θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό υποβιβάζεται στις «ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις της προσφοράς και της ζήτησης», με την αντίστοιχη υπονόμευση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επιπλέον, με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση αντικατέστησε όλους τους Διευθυντές Εκπαίδευσης με διορισμένους «προσωρινούς», χωρίς μοριοδότηση, με την απουσία των εκπαιδευτικών, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στο Συμβούλιο Επιλογής!

Το νέο αντιεκπαιδευτικό και αντεργατικό νομοθέτημα της κυβέρνησης, μετά την κατάργηση της κοινωνιολογίας, την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων  και της βιολογίας, την επαναφορά της βαθμολόγησης της διαγωγής των μαθητών κ.ά. ολοκληρώνει την συντηρητική στροφή προς μιαν εκπαίδευση ταξική, αποστειρωμένη, φροντιστηριοκεντρική και αντιαναπτυξιακή. Δεν είναι τυχαίο που έλαβε μόνο τη θετική ψήφο της Ελληνική Λύσης και τις ευλογίες του Συνδέσμου Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων, των σχολαρχών, πολλοί από τους οποίους ήταν χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα μετά την ψήφιση εξέδωσαν ανακοίνωση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ημέρα Ελευθερίας» !!!! 

Γιώτα Πούλου

Βουλευτής Βοιωτίας

Follow us: