Με σκληρή επίθεση σε όλες τις κυβερνήσεις και ιδιαίτερα σε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν υπέγραψαν  την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης για αποζημίωση από την Γερμανία των θυμάτων της Σφαγής του Διστόμου, συνόδευσε ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθάς την ομιλία του στο Μαυσωλείο Διστόμου, από όπου έκλεισαν την νύχτα χθες οι φετινές λιτές εκδηλώσεις στην Μαρτυρική πόλη με την παρουσίαση live του συγκλονιστικού μουσικού έργου των ACTIVE MEMBER  
<<Εδώ είναι Δίστομο>>.
<< Αναφέρομαι ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου υπήρξα και βουλευτής, ο οποίος είχε κάνει προεκλογικά σημαία το θέμα των αποζημιώσεων και μετά το πούλησε>> είπε ο Δήμαρχος Διστόμου,Αράχωβας Αντίκυρας μπροστά στις μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των 230 σφαγιασθέντων, για τους οποίους είχε γίνει νωρίτερα το συγκλονιστικό προσκλητήριο.
  Λόγω του πανδημίας COVID-19  στο Διστομο οι εκδηλώσεις έγιναν χωρίς επίσημους προσκεκλημένους και οι εκδηλώσεις Μνήμης  περιορίστηκαν – πέραν των τελετουργικών- σε δύο μόνο και αυτές διαδικτυακές.
Η πρώτη αφορούσε συζήτηση με την συμμετοχή πανεπιστημιακών, νομικών, πολιτικών και στελεχών του Εθνικου Συμβουλιου Διεκδικησης Γερμανικών Οφειλών και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων για την εξελιξη της δικαστικής και κινηματικής διεκδίκησης – κυρίως από τον Ιταλο δικηγόρο Dr. Joachim Lau- ενω παρουσιάστηκαν και ενδιαφερουσες πληροφοριες και εξελίξεις από το έργο συντήρησης των οστών των θυμάτων που φυλάσσονται στο Μαυσωλείο και πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Από όλους σχολιάστηκε αρνητικα το ότι όλες οι ελληνικες κυβερνησεις μέχρι τώρα δεν έχουν υπογράψει, όπως απαιτείται από το νόμο, την εντολή εκτέλεσης της απόφασης των ελληνικών δικαστηρίων για κατασχεση περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Ελλάδα για να πληρωθουν οι αποζημιώσεις..
  Χθες το βράδυ με χιλιάδες διαδικτυακούς θεατές όπως και απογόνους των Θυμάτων από τις οθόνες στις Πλατειες της Μαρτυρικής κωμοπολης, οι ACTIVE MEMBER με τον δακρυσμένο Μιχάλη Μυτακίδη, την Θεατρικη Ομαδα ”Θεατροφρενεια” του Διστόμου και τον Παναγιώτη Πενταρίτσα , απέτισαν <<ενα φόρο τιμής>> στα θύματα με την παρουσιαση live της μουσικής ενότητας “Εδώ είναι Δίστομο”.
Ένα σχόλιο διαδικτυακού θεατή περιγράφει την μυσταγωγική ατμόσφαιρα :<< Ζωντάνεψαν οι στίχοι με την μουσική και το όλο σκηνικό τριγύρω χωρίς κόσμο…ίσως έχει έρθει η ώρα να πάρουν εκδίκηση οι νεκροί…στην εποχή αυτή που λείπουν οι άνθρωποι…>>.
  Ή του νεαρου Διστομιτη ”Γιώργου Κεραυνού” : <<Είμαι από το Δίστομο, γεννήθηκα το 1997 και από τότε που ήμουν παιδάκι, η γιαγιά μου έλεγε ιστορίες από τον πόλεμο του 40′ και και τη Σφαγή του Διστόμου το 44′! Από παιδάκι, άκουγα Active Member και όλη τη Low Bap σκηνή, οι ιδιοι οι κάτοικοι του χωριού με φωναζουν στο παρατσούκλι Γιώργος Low Bap! Πάντα με το πνεύμα μου, έκανα ταξίδια ως το Πέραμα μέσω της μουσικής σας! Ευχαριστώ πολύ για όλα αυτά τα χρόνια που δίνετε στα αυτιά μου μουσικάρες, και ταυτόχρονα χιλιες ιστορίες (ή χίλια μπουκάλια κατά γης) μαθήματα ζωής και ότι άλλο πρεσβεύετε! Το ότι ήρθατε στον ίδιο χώρο που ονειρευομουν εσας απο παιδάκι είναι σαν όνειρο, ίσως να σας καλούσα εδώ πνευματικά και ανταποκριθήκατε! ΕΔΩ ΕΊΝΑΙ ΔΊΣΤΟΜΟ, ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ ΕΊΝΑΙ ΠΑΡΌΝΤΕΣ! ~Γιώργος Low Bap Κεραυνός ~♥️>>…
ΚΕΙΜΕΝΟ : ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ
Follow us: