“ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ “ΒΟΛΕΜΑΤΟΣ” ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ”

Η αναφορά βασίζεται σε ανακοίνωση της Συνδικαλιστικής παράταξης: Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η οποία, στις 31 Ιουλίου 2019 με θέμα «Άμεση κατάργηση της προκλητικής ρουσφετολογικής ρύθμισης “βολέματος’’ πρώην στελεχών εκπαίδευσης» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αναφέρεται στη δυνατότητα απόσπασης στελεχών που έχουν διατελέσει Διευθυντές στην Περιφερειακή, Δευτεροβάθμια ή Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σε θέσεις οργανωτικών συντονιστών στα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΕ) που θα λειτουργούσαν σε Πανεπιστήμια.

Ήδη όμως η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως έχει αναγγείλει την αναστολή των Κέντρων (ΚΕΕ) και των Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Με αυτή την αιφνιδιαστική και αδικαιολόγητη απόφαση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αγνοεί και ακυρώνει τις αποφάσεις 11 Συγκλήτων, υπονομεύοντας το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Παράλληλα, στερεί σημαντικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, ενώ αφαιρεί τη δυνατότητα από τουλάχιστον 1.500 αποφοίτους των ΕΠΑΛ να φοιτήσουν δωρεάν σε σύγχρονες ειδικότητες και γνωστικά αντικείμενα σπουδών, ανατρέποντας τον προγραμματισμό και τις φιλοδοξίες τους.

Προκαλεί εντύπωση η σιωπή των συναδέλφων του ΚΙΝΑΛ γι αυτό το μείζον θέμα και η μετάθεση της προσοχής σε ένα ψευδοπρόβλημα: διότι η ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμοστεί αφού καταργήθηκαν τα διετή προγράμματα ΚΕΕ και διότι ο χαρακτηρισμός περί “βολέματος’’ είναι τουλάχιστον άτοπος και συκοφαντικός. Στο νομό μας, για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα στελέχη της εκπαίδευσης που θα “βολεύονταν’’ κάθε άλλο παρά συμπαθούντες του ΣΥΡΙΖΑ είναι. 

Δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου…

Μία αναδρομή στο παρελθόν μάς υπενθυμίζει την στρατιά των στελεχών που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. με αξιολογήσεις στηριζόμενες κυρίως στις συνεντεύξεις των ημετέρων τους, αλλά και στο άμεσο παρελθόν, που με τον ν. 3879/2010, αρθ. 26 παρ. 14, προβλεπόταν: 

«Εκπαιδευτικοί που έχουν διοριστεί σε θέσεις Γενικών ή Ειδικών Γραμματέων και Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθώς και Προέδρων ή Διευθυνόντων Συμβούλων φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο αυτό, μετά τη λύση της σχέσης εργασίας τους στις παραπάνω θέσεις και έως την επιλογή νέων στελεχών εκπαίδευσης, υπηρετούν ως στελέχη παιδαγωγικής καθοδήγησης σε περιοχές που επιθυμούν, εκτελώντας καθήκοντα σχολικών συμβούλων της ειδικότητας τους, τα οποία τους ανατίθενται από τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του Προϊσταμένου του Τμήματος Επιστημονικής – Παιδαγωγικής Καθοδήγησης».

Στα πέντε χρόνια εφαρμογής του νόμου πολλοί πρώην Περιφερειακοί Διευθυντές, ακόμα και πρόεδροι Βιβλιοθηκών, έγιναν Σχολικοί Σύμβουλοι (Τα ονόματά τους είναι στη διάθεση των συναδέλφων Βουλευτών).

Η παραπάνω ρύθμιση καταργήθηκε με το νόμο 4342/2015 παρ. 3 του άρθρου 44 (Νόμος Φίλη).

Οι συνάδελφοι του ΚΙΝΑΛ καλό είναι να αντιληφθούν οτι δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ κι αν θέλουν, ας αντιπολιτευτούν την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που στερεί το δικαίωμα από 1.500 αποφοίτους των ΕΠΑΛ να φοιτήσουν δωρεάν στα ΑΕΙ και όχι τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ που δεν πρόλαβαν να εφαρμοστούν.

Τα συμπεράσματα ας τα βγάλουν οι μαθητές, οι γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί.

Γιώτα Πούλου

Βουλευτής Βοιωτίας

 

Follow us: