Ούτε με τις εκλογές δεν ξεπερνιούνται οι υποχρεώσεις

Φυλαχτείτε από πρόστιμα, προσαυξήσεις, πρόσθετους φόρους, ακριβότερα τιμολόγια και ταλαιπωρία.

Οι ημέρες τρέχουν μέχρι την εκπνοή του χρόνου και οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί είναι αρκετές, από τις ήδη γνωστές που έχουν να κάνουν με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τις «ειδικές» υποχρεώσεις, που είναι η υποβολή της αίτησης για την ανανέωση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ και την επίσπευση των μεταβιβάσεων ακινήτων για τις περιοχές στις οποίες επίκειται αύξηση των αντικειμενικών αξιών, μέχρι την προσφυγή στον νόμο Κατσέλη λόγω λήξης του νόμου.

 Έξτρα υποχρεώσεις έχουν φέτος και οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που εισέπραξαν το 2017 τα αναδρομικά από την εσφαλμένη παρακράτηση εισφορών, ενώ μέχρι 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να γίνει η σχετική δήλωση και στο ηλεκτρονικό μητρώο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, για όσους έχουν εισοδήματα από μισθώσεις τύπου Airbnb.

O Νοέμβριος είναι ούτως ή άλλως ένας από τους βαρύτερους μήνες καθώς πρέπει να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, ο ΕΝΦΙΑ και για φυσικά πρόσωπα και για εταιρείες καθώς ο ΦΠΑ. Το κοστούμι φτάνει στα 5 δις ευρώ κι επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ασχοληθούν με τις αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ αλλά και την πλατφόρμα Airbnb.

Οι αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος, πρέπει να υποβάλλονται κάθε χρόνο προκειμένου κάθε φορά να λαμβάνονται υπόψη τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για το ύψος των εισοδημάτων.

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται μέσα σε έναν μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Εξαιτίας της παράτασης που δόθηκε φέτος για την υποβολή των δηλώσεων των πυρόπληκτων έως και τις 30 Οκτωβρίου, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων –γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης- είναι η 30ηΝοεμβρίου. Αιτήσεις πρέπει να γίνουν από όλους ακόμη και από αυτούς που είναι ήδη ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Όσοι παραβλέψουν, θα απενταχθούν από την 1/12 με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντική επιβάρυνση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος

Ο Δεκέμβριος είναι επίσης δύσκολος μήνας καθώς έχει και πληρωμή τελών κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ, καθώς και άλλες υποχρεώσεις

Η μεταβίβαση ακινήτων μέσω γονικής παροχής ή δωρεάς δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι από την 1/1/2019 ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και στις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αύξηση στην τιμή ζώνης, θα αυξηθούν και τα έξοδα μεταβίβασης αλλά ενδεχομένως και οι φόροι μεταβίβασης καθώς δεν καλύπτονται όλα τα ακίνητα από το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ.

Στο τέλος του χρόνου εκπνέει η προθεσμία που έχουν στην διάθεσή τους οι συνταξιούχοι για να δηλώσουν τα αναδρομικά που πιστώθηκαν στον λογαριασμό τους πριν από έναν χρόνο, αναδρομικά που μπορεί να εισπράχθηκαν το 2017 αλλά αφορούσαν σε προηγούμενα έτη 2016 και πριν.

 Έτσι, τώρα πρέπει να δηλωθούν και αυτά τα εισοδήματα με τις αντίστοιχες τροποποιητικές δηλώσεις και το κίνητρο των φορολογουμένων , κυρίως συνταξιούχων, να ανταποκριθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι ότι θα γλιτώσουν από το πρόστιμο της εκπρόθεσμης τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης το οποίο ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Στην λίστα των φορολογικών δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, περιλαμβάνονται  δύο ακόμη κατηγορίες..

Είναι οι δηλώσεις των κατοίκων εξωτερικού, στην περίπτωση που έχει γίνει δεκτή η μεταφορά του ΑΦΜ τους, στην Δ.Ο.Υ κατοίκων εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς στη Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού για πρώτη φορά και η αίτηση τους εγκρίθηκε μέσα στο 2018, μπορούν να υποβάλουν την φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2017, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου.

 Σε περίπτωση όμως που η αίτηση για μεταφορά της φορολογικής κατοικίας σε χώρα του εξωτερικού δεν εγκρίθηκε, ο φορολογούμενος έχει την υποχρέωση για υποβολή φορολογικής δήλωσης, ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδος και η δήλωση αυτή θεωρείται εκπρόθεσμη και ως εκ τούτου επιβάλλονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις.

Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., εμπρόθεσμα, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου  και στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. του αποβιώσαντος, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/εγγύτερων συγγενών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών: ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών, καθώς και πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει ότι δεν θα κάνει καμία αλλαγή φέτος στα τέλη κυκλοφορίας ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να «ανέβουν» τα ειδοποιητήρια στο Taxis και η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά.

 Η κατάθεση των πινακίδων προκειμένου το όχημα να τεθεί σε καθεστώς ακινησίας, γίνεται στην  Δ.Ο.Υ ενώ για να γίνει αποδεκτή η αίτηση θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος για όλα τα προηγούμενα έτη.

Στο τέλος του χρόνου τελειώνει και ο Νόμος Κατσέλη και μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι κάποιος άλλος νόμος θα τον αντικαταστήσει αλλά στην μια περίπτωση μιλάμε για ενεργό νόμο και στην δεύτερη για μια αόριστη δέσμευση.

Follow us: