Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας και του Πολεμικού Μουσείου.

Μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση Μουσείου Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στην πόλη της Λαμίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821,υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ε.Καραΐσκος και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου Αντιναύαρχος ε.α. Αθ. Παναγόπουλος.

Η συμφωνία προβλέπει, την συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση κειμηλίων, ενθυμίων κλπ, πολεμικών και μη, από τους αγώνες και τον βίο των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με αναφορά τη, Στερεά Ελλάδα, την παρουσίαση διαφόρων αντικειμένων της περιόδου του 1821 αλλά και από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα όπως όπλα, στολές, εξαρτύσεις, σημαίες, παράσημα, πυρομαχικά κ.α., τηνσυλλογή και παρουσίαση βιβλίων και εντύπων που αφορούν στην ιστορία της εν λόγω περιόδου και όχι μόνο, την προβολή κινηματογραφικού αρχείου με υλικό που καταγράφει ιστορικά γεγονότα, την ψηφιακή προβολή ιστορικού και πολιτιστικού αρχείου, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, με ειδικές αναλύσεις και σχόλια σε θέματα της συγκεκριμένης περιόδου αλλά και της πατρίδας μας γενικότερα, τηνδιοργάνωση εκθέσεων εμφάνισης φωτογραφικού αρχείου καθώς και ιστορικών τεκμηρίων όπως αλληλογραφία και προσωπικά αρχεία από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και τηνσυνδιοργάνωση διαλέξεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παρουσιάσεων προβολών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας μας.

“Η σημερινή ημέρα είναι μια μεγάλη απόδειξη ότι η δική μας Περιφέρεια λειτουργεί με γνώμονα τις επόμενες γενιές, γιατί σήμερα, εδώ, αποφασίσαμε να περιβάλλουμε την Λαμία με την ιστορική αίγλη που της αξίζε” τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, υπογραμμίζοντας πως “Η συμφωνία αυτή αποτελεί σταθμό για το αύριο του πολιτισμού στη Στερεά Ελλάδα. Γιατί μιλάμε για ένα Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας που αποτελεί τη βάση και για την έναρξη της διαδικασίας για την δημιουργία και Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας, ενός εκ των σπουδαιότερων ιδρυμάτων της χώρας“.

Ο κ. Μπακογιάννης ευχαρίστησε τον αντιναύαρχο κ. Παναγόπουλο και τον Λαμιώτη Υποστράτηγο κ. Καμνή, για την εμπιστοσύνη που έδειξαν, σε κάτι που δεν ήταν καθόλου εύκολο να υλοποιηθεί, καθώς τον Αντιπεριφερειάρχη κ.Καραϊσκοο οποίος εμπνεύστηκε το όλο εγχείρημα και κατάφερε να του δώσει σάρκα και οστά.

Όταν θα δω το πρώτο σχολείο της Στερεάς να επισκέπτεται αυτό το Μουσείο, θα νιώσω χαρούμενος και δικαιωμένος” συμπλήρωσε ο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ενημερώνοντας πως ο εμπλουτισμός του μουσείου, εκτός από κειμήλια που ήδη υπάρχουν, θα ενισχυθεί και από τον τοπικό πληθυσμό, υπηρεσίες και φορείς, καθώς και εκθέματα, ενθυμήματα, όπλα και στολές από τις αποθήκες του Πολεμικού Μουσείου.

Follow us: