Τις έντονες ανησυχίες για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη, εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς οι λοιμώξεις από τον ιό παρουσιάζουν έξαρση στην νότια και κεντρική Ευρώπη και ο αριθμός των κρουσμάτων για το 2018 είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί την τελευταία τετραετία.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, , η έξαρση του ιού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η περίοδος μετάδοσης του ιού στην Ευρώπη ξεκίνησε φέτος αρκετά νωρίς, ενώ συνήθως διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και οι μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις, οι οποίες ακολουθήθηκαν από περιόδους ξηρασίας, λειτούργησαν ευνοϊκά για την αναπαραγωγή και την εξάπλωση των κουνουπιών.

Από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προκύπτει ότι οι λοιμώξεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη έχουν φτάσει τις 401 και έχουν οδηγήσει σε 22 θανάτους.

Οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον ιό είναι:

  • Η Σερβία (126 κρούσματα)
  • Η Ιταλία (123 κρούσματα)
  • Η Ελλάδα (75 κρούσματα)
  • Η Ουγγαρία (39 κρούσματα)
  • Η Ρουμανία (31 κρούσματα)

Σε όλες τις παραπάνω χώρες έχουν καταγραφεί ξεσπάσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στο παρελθόν. Ωστόσο ο ΠΟΥ εκτιμά πως είναι ιδιαίτερα πιθανή η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου και σε άλλες χώρες και μάλιστα σε πληθυσμούς που δεν έχουν εκτεθεί στον ιό ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Να σημειωθεί, ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας που προτείνει ο ΠΟΥ περιλαμβάνουν τον περιορισμό των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες αυξημένης δραστηριότητας των κουνουπιών (το σούρουπο και το βράδυ), την χρήση ανοιχτόχρωμου ρουχισμού με μακριά μανίκια και μπατζάκια, τη χρήση εντομοαπωθητικών που περιέχουν DEET, καθώς και την απομάκρυνση του λιμνάζοντος νερού από γλάστρες, πισίνες κ.λπ

Follow us: