Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Το σήμα εκκίνησης των έργων σε ένα από τα πλέον σημαντικά μνημεία που διαθέτει η Βοιωτία, έδωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης, ανακοινώνοντας τα έργα αποκατάστασης-αναστήλωσης και ανάδειξης του μνημείου του Τροπαίου Σύλλα στον Ορχομενό, ανακοίνωση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από όλους τους φορείς της περιοχής.

Οι επίσημες δηλώσεις του Περιφερειάρχη έρχονται μετά την εξασφάλιση 437.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο μνημείο και η Περιφέρεια προχωρά σε μία γενναία χρηματοδότηση που κρίθηκε επιβεβλημένη, μετά και την σπουδαία ανακάλυψη του τροπαίου που στήθηκε στον Ορχομενό από τον Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα, όταν το 87 π.Χ. νίκησε τα στρατεύματα του βασιλιά του Πόντου, Μιθριδάτη Στ’ του Ευπάτορος.

“Πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των παρεμβάσεων που κάνει η Περιφέρεια για την ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών μνημείων της Στερεάς Ελλάδας και δίνει ζωή σε ένα μνημείο- «κόσμημα» για την Στερεά αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα και τα έως σήμερα στοιχεία, δείχνουν ότι οι πρόσφατες παρεμβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Περιφέρειας, αύξησαν την επισκεψιμότητα και έδωσαν ανάσα στην τοπική οικονομία. Αυτός είναι ο στόχος και αυτής της παρέμβασης” τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, δηλώνοντας ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί έργα που εξυπηρετούν πολλαπλούς στόχους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση Μπακογιάννη, η χρηματοδότηση αφορά τις παρεμβάσεις, απόκτηση εδαφικής έκτασης για την υλοποίηση του έργου, οριστική διαμόρφωση εδάφους, κατασκευή θεμελιώσεων, εργασίες αναστηλωτικές, διαμόρφωση βατών- μη βατών επιφανειών, κατασκευή καθιστικών, κατασκευή πληροφοριακών πινακίδων, φύτευση (δίκτυο άρδευσης-φύτευσης), γεωδιασκόπηση ευρύτερης περιοχής, μελέτη αρχιτεκτονική (στάδιο εφαρμογής), στατική μελέτη (στάδιο εφαρμογής), πρόσληψη ωρομισθίου προσωπικού (ειδικότητες αρχαιολόγου, αρχιτέκτονα, συντηρητή, εργατοτεχνίτη), γεωτεχνική μελέτη, πετρογραφική μελέτη-καθαρισμοί λίθων από επικαθήσεις, φωτισμός (πίνακας ηλεκτρικός, προβολείς), συμπληρωματική αρχαιολογική διερεύνηση και δημοσίευση και δράσεις προβολής (συνέδριο, πληροφοριακό υλικό ξενόγλωσση επιστημονική δημοσίευση).

Follow us: