Έναντι του μέσου όρου της οικονομίας

Δύο φορές υψηλότερη είναι η αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο φέτος σε σχέση με εκείνη που καταγράφεται κατά μέσο όρο στην οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική, «στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2018 οι δαπάνες του τομέα της γενικής κυβέρνησης για αμοιβές προσωπικού αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 5,6%», βάσει στοιχείων του ΥΠΟΙΚ, αλλά την ίδια ώρα, βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία παρουσιάζει η ίδια έκθεση, στο σύνολο της οικονομίας, δηλαδή σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας θα αυξηθούν φέτος κατά 2,8%, σύμφωνα με σχετικές προβλέψεις.

Με απλά λόγια, ο ρυθμός αύξησης των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων είναι διπλάσιος από τον ρυθμό αύξησης σε όλη την οικονομία.

Παρόλα αυτά η αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων σε όλο το φάσμα της οικονομίας οφείλεται, σύμφωνα με την ΤτΕ στον ιδιωτικό τομέα, καθώς εκεί καταγράφηκε μεγάλη αύξηση του πλήθους των εργαζομένων και άρα της δαπάνης για τις αμοιβές.

Επειδή, όμως, η αύξηση της απασχόλησης ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση του ΑΕΠ, μειώνεται η παραγωγικότητα της εργασίας, δηλαδή, το μέσο παραγόμενο προϊόν, δηλαδή το προϊόν που παράγεται ανά εργάτη μειώθηκε, γεγονός που ίσως παίξει αρνητικό ρόλο σε σχέση με την κατεύθυνση της «επικαιροποίησης» του κατώτατου μισθού από το 2019, καθώς αυτή, θα τρέξει σε συσχέτηση με την παραγωγικότητα της εργασίας στα πλαίσια των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση!

Με δεδομένο ότι η παραγωγικότητα συνεχίζει και φέτος την αρνητική πορεία της, είναι αμφίβολη και η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό το 2019.

Follow us: