ΠΕΔ προς κόμματα και βουλευτές: “ Θέλουμε καθαρές θέσεις χωρίς υπεκφυγές και αστερίσκους”

Δήμαρχος Δελφών: “το θέμα αποτελεί για την περιοχή και τον Δήμο μας «casus belli» και ο καθένας είναι υποχρεωμένος σήμερα να αναλάβει τις ευθύνες του”.

Σε ιστοσελίδα του χώρου της εκπαίδευσης δημοσιεύτηκε ανεπίσημα το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων..

Στην Χαλκίδα, όπου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, οι δήμαρχοι σχεδίασαν τις ενέργειες για την διεκδίκηση ίδρυσης του Δελφικού Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, καθώς δυο ημέρες πριν είχε παρουσιαστεί από την Πρυτανική Αρχή του ΕΚΠΑ, η πρόταση για την απορρόφηση μέρους των σχολών της Εύβοιας, οδηγώντας ουσιαστικά στην διχοτόμηση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς και Δήμαρχος Ορχομενού Λ. Υπερήφανος έκανε λόγο για “επιχείρηση διάσπασης του μετώπου των Δήμων, της Περιφέρειας και των φορέων της Στερεάς Ελλάδας, με προτάσεις που ανακοινώνονται ή επεξεργάζονται από μεγάλα Ιδρύματα της χώρας και αποδεικνύουν ότι η Στερεά Ελλάδα αποτελεί “φιλέτο” και στον τομέα της εκπαίδευσης”, καλώντας τους δημάρχους, ενωμένοι, να διατηρήσουν την κόκκινη γραμμή της ίδρυσης του Δελφικού Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. 

Πρότεινε μάλιστα, να κληθούν τα κόμματα καθώς και οι βουλευτές της Στερεάς Ελλάδας και να απαντήσουν ξεκάθαρα αν τάσσονται υπέρ της ίδρυσης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας ή όχι “Καθαρές θέσεις χωρίς υπεκφυγές και αστερίσκους” όπως είπε, προτείνοντας επίσης, και συνάντηση με τον πρωθυπουργό “με την ελπίδα η Στερεά Ελλάδα να βρει τον προσήκων σεβασμό και εν τέλει να αποκτήσει το δικό της Πανεπιστήμιο, όπως κάθε άλλη Περιφέρεια της χώρας», πρόταση που έγινε ομόφωνα δεκτή από το σώμα..

Λίγες ώρες αργότερα, και μετά την ανεπίσημη δημοσίευση του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ακολούθησε σκληρή ανακοίνωση του δημάρχου Δελφών Θ. Παναγιωτόπουλου στην οποία χαρακτηρίζει το σχέδιο “απολύτως καταστροφικό για το Δήμο Δελφών και ευρύτερα για την περιοχή μας”. Και συνεχίζει η ανακοίνωση “Αποκαλύπτεται μάλιστα ξεκάθαρα αυτό που όλοι σιγοψιθύριζαν τις τελευταίες εβδομάδες, ότι δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας έχει λάβει εκ προοιμίου αποφάσεις και ακολούθησε μια εντελώς προσχηματική και παραπλανητική διαδικασία δήθεν διαβούλευσης.

Με το δημοσιευμένο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας πετιέται με προκλητικό τρόπο στο καλάθι των αχρήστων η ομόφωνη τεκμηριωμένη πρόταση όλων των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το «Δελφικό Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας», τη λειτουργία δηλαδή ενός Ανώτατου Τριτοβάθμιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος σε μια Περιφέρεια, η οποία είναι η μοναδική της χώρας που δεν διαθέτει ανάλογη δομή.

Ειδικότερα ως προς το Δήμο Δελφών και το Παράρτημα της Άμφισσας, το δημοσιευμένο σχέδιο οδηγεί κατ’ ουσίαν στην πλήρη κατάργηση με ολέθρια αποτελέσματα για τον τόπο μας.

Όταν σύσσωμη η Στερεά Ελλάδα, Δήμοι και Περιφέρεια, εστιάζουμε με την πρόταση μας περί «Δελφικού Πανεπιστημίου» στην αξία και στη μοναδικότητα της δικής μας περιοχής, η κυβέρνηση έρχεται να προτείνει το ακριβώς αντίθετο, παραβιάζοντας κάθε κανόνα λογικής και περιφρονώντας βάναυσα τον ιστορικό μας τόπο” τονίζει ο Δήμαρχος Δελφών, καλώντας την κυβέρνηση “σε άμεση αναθεώρηση του σχεδίου”, αλλά και τον βουλευτή Φωκίδας Η. Κωστοπαναγιώτου σε ξεκάθαρη τοποθέτηση σχετικά “με την αυτονόητη υποχρέωσή του να μην ψηφίσει σε καμία περίπτωση το πιο καταστροφικό από όλα τα νομοθετήματα που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια για τον τόπο μας, αλλά αντίθετα να επιβάλει άμεσα, όπως έχει τη δυνατότητα, την τροποποίηση του δημοσιευμένου σχεδίου, ώστε να λαμβάνει πλήρη μέριμνα για τη Φωκίδα και για την περιοχή του Δήμου Δελφών.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μάλιστα, συγκάλεσε δημοτικό Συμβούλιο, για την Δευτέρα 9 Ιουλίου, με αποκλειστικό θέμα το συγκεκριμένο ζήτημα, ζητώντας από όλους τους συμπολίτες του να βρίσκονται σε πλήρη αγωνιστική εγρήγορση, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι το θέμα αυτό αποτελεί για τον κόσμο της περιοχής και τον Δήμο μας «casus belli» και ο καθένας είναι υποχρεωμένος σήμερα να αναλάβει τις ευθύνες του.

 

Follow us: