Δείτε που, πόσα,  μέχρι που μας πάνε και αν ξεπληρώσουμε να μου γράψετε..

Οι  αγορές χορεύουν σε Ιταλικούς ρυθμούς, οι αποδόσεις των ομολόγων, μεταξύ των οποίων και των ελληνικών,  τραβούν στην ανηφόρα, οι διαπραγματεύσεις κορυφώνονται και στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται η διάρκεια αποπληρωμής του χρέους μας , τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα αλλά και το ενδεχόμενο να αποπληρωθούν ακριβά τα δάνεια της χώρας μας προκειμένου να αντικατασταθούν με άλλα φθηνότερα.

Ρίξτε όμως μια ματιά στο πραγματικό χρέος της Ελλάδας, τι προκύπτει δηλαδή, από τα αναλυτικά στοιχεία .

 Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζουμε να οφείλουμε 10,441 δις. ευρώ, χρέος που πρέπει να αποπληρωθεί από το 2018 έως το 2024 και αν αποπληρωθεί δεν υπάρχει δυνατότητα εποπτείας της χώρας από το Ταμείο και η αποπληρωμή μπορεί να γίνει είτε πρόωρα, αν αποφασιστεί να εκταμιευτούν πόροι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, είτε στην ώρα του.

Η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει διμερή δάνεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης, που ανέρχονται στα 52,9 δις ευρώ  και τα περισσότερα είναι από την Γερμανία, ενώ η αποπληρωμή τους ξεκινάει από το 2020 και φτάνει έως το 2041.

Προς το παρόν δεν έχει διαρρεύσει οτιδήποτε για αναχρηματοδότηση ή επιμήκυνση των συγκεκριμένων δανείων κάτι που μπορεί να γίνει μόνο σε συμφωνία με τα εθνικά κοινοβούλια.

Τα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ανέρχονται αυτή την  στιγμή στα 43.874 δις ευρώ, η περίοδος αποπληρωμής τους ξεκινά το 2034 και ολοκληρώνεται το 2060 και το ποσό αυτό θα αλλάξει και πάλι μέσα στον Ιούνιο αλλά και τον Αύγουστο όταν θα ολοκληρωθεί η εκταμίευση των κεφαλαίων από το 3ο δανειακό πρόγραμμα.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους μας αφορά στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και είναι το τμήμα του χρέους για το οποίο συζητείται η επιμήκυνση στην διάρκεια αποπληρωμής ακόμη και κατά 15 χρόνια.

Με τα σημερινά δεδομένα, η αποπληρωμή ξεκινάει το 2023 και φτάνει στο 2056 και η Γερμανία θέλει επιμήκυνση κατά 4 χρόνια και το ΔΝΤ επιμήκυνση κατά 15 χρόνια προκειμένου η αποπληρωμή του χρέους να επεκταθεί έως και το 2070.

Οι οφειλές από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανέρχονται στα 7,985 δις ευρώ, το ελληνικό δημόσιο χρωστάει στην Τράπεζα της Ελλάδας 2,847 δις ευρώ, τα ομόλογα που διακρατούνται από την ΕΚΤ ανέρχονται στα 9,545 δις ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος τους αποπληρώνεται έως το 2026 και γι΄αυτά τα ομόλογα συζητείται η σταδιακή επιστροφή των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ στην Ελλάδα

Τα ομόλογα από την αγορά, έχουν περιοριστεί στα 39,988 δις ευρώ, το 2018 δεν υπάρχει καμία λήξη ενώ το 2019 πρέπει να καταβληθούν τρία δις ευρώ και το 2022 άλλα τόσα.

Follow us: