Παιχνίδι Βερολίνου – ΔΝΤ σε βάρος της Ελλάδας

Καμία απόφαση για χρέος και υποδόση …

Το θέμα του χρέους δεν θα απασχολήσει το αυριανό Eurogroup, ούτε θα ληφθεί απόφαση για να δοθεί στην χώρα μας το 1 δισ. ευρώ της υποδόσης που «έχει λαμβάνειν» μετά την 3η αξιολόγηση.

Προς το παρόν επικρατεί εκκωφαντική σιωπή για την Ελλάδα, αν και πληροφορίες έλεγαν πως υπήρξαν ήδη απευθείας παρασκηνιακές επαφές μεταξύ ΔΝΤ – Βερολίνου. Πληροφορίες για επικείμενη σύγκληση του Washington Group δεν υπάρχουν και, όπως φαίνεται, η υπόθεση “ελληνικό χρέος” εξελίσσεται σε καθαρά γερμανική υπόθεση. Σε τέτοια περίπτωση όμως, όπως συνηθίζει το Βερολίνο, δεν δίνει λύση παρά μόνον όταν φτάσουν τα πράγματα στο “παρά ένα”.

Αυτό σημαίνει πως, αν δεν υπάρξει ανατροπή μέχρι αύριο, οι αποφάσεις για το χρέος πρέπει να αναμένονται έως τα μέσα του Ιουνίου, εφόσον υπάρχει πρόθεση να μετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή, συζητείται η πρόταση Τόμσεν την οποία αποκάλυψε το ΘΕΜΑ για αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης με «γερμανικό διακόπτη» απενεργοποίησης, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Αλλιώς, θα πάνε όλα στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου ή και σε κάποιο άλλο έκτακτο στα τέλη του μήνα εκείνου –αλλά με το ΔΝΤ πλέον σαν τεχνικό σύμβουλο και όχι ως χρηματοδότη του ελληνικού προγράμματος.

Έτσι εκπνέει άπρακτη, όπως όλα δείχνουν, η διορία μιας εβδομάδος που έδωσε μέχρι σήμερα ή αύριο στους ευρωπαίους δανειστές, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, για να μπορέσει να βρεθεί συμβιβαστική λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου, προκειμένου να μπορέσει και το Ταμείο να μετάσχει ως χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όσο η αβεβαιότητα για το χρέος παραμένει, το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί τρόπους για να «χτίσει» το αποθεματικό ασφαλείας για εξόδους στις αγορές. Εξαντλώντας τα ρευστά διάθεσιμα των κρατικών φορέων και με στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες, τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν μέσα στους πρώτους 3 μήνες του 2018 κατά …1.200% (!), από 934 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο σε 12,328 δισ. στο τέλος Μαρτίου. Αντίστοιχα όμως και το χρέος αυξήθηκε κατά 15 δισ. ευρώ (!) από 328 δισ. σε 343 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να τελειώσει ο χρόνος χωρίς συμφωνία για το χρέος, ευρωπαίος αξιωματούχος προϊδέαζε και εχθές για το ενδεχόμενο να παραμείνει το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος –κάτι πάντως που κρύβει και κινδύνους για την έξοδο στις αγορές και την μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Εν αναμονή των αποφάσεων για την χώρα μας ερήμην της κυβέρνησης όμως, ούτε η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 21 Ιουνίου. Σχεδόν 80 προαπαιτούμενα παραμένουν «λειψά».

Follow us: