Χαμόγελα και κλάμα φέρνει ο Ιούνιος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και όσους πληρώνουν ενοίκιο για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών.

Τα ευχάριστα είναι για το νέο επίδομα στέγασης, το οποίο θα χορηγείται σε όσους ενοικιάζουν σπίτι ή σε όσους αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο και τα δυσάρεστα αφορούν την 14η Ιουνίου, όταν θαανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων…

Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ,σημαίνει ότι μέσα ,στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να κλείσουν οι τιμές και στις τελευταίες περιοχές όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές, ,έργο που ,θα επιτελέσει η δευτεροβάθμια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών και δεδομένου ,ότι όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, οι νέες τιμές αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Το σενάριο σταδιακής προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ώστε να επιτευχθεί η περίφημη σύγκλιση με τις εμπορικές έχει βάση.

Ούτως ή άλλως, το 2019 είναι προγραμματισμένη νέα αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες η οποία θα γίνει αυτή την φορά με βάση το ηλεκτρονικό σύστημα που έχει αναπτυχθεί.

Αφού οριστικοποιηθούν οι αξίες που θα ισχύσουν για φέτος, το υπουργείο Οικονομικών θα τρέξει μια άσκηση προσομοίωσης, προκειμένου να υπολογίσει τις επιπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ και αν προκύψουν διαφορές, αυτές θα καλυφθούν με αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού.

Πάμε τώρα στο νέο επίδομα στέγασης. Με «κουτσουρεμένο» εισοδηματικό όριο σε σχέση με τα όσα είχε προγραμματίσει πριν από έναν χρόνο, πέρασε τελικά και θα ξεκινήσει να διατίθεται από την 1/1/2019 στο πλαίσιο του πακέτου με τα αντίμετρα. Στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής που πέρασε πέρυσι από την Βουλή, προβλεπόταν ότι το εισοδηματικό όριο θα διαμορφωθεί στα 9.600 ευρώ, όμως η μείωση των εισοδημάτων αλλά και οι απαιτήσεις των δανειστών να ελεγχθεί ο προϋπολογισμός. Προκειμένου η δαπάνη να μην ξεπεράσει τα 600.000.000 ευρώ είχε ως αποτέλεσμα το εισοδηματικό όριο να κατέβει στα 8.000 ευρώ για τον εργένη.

Ποιο εισόδημα θα ληφθεί υπόψη; Εκτός συνταρακτικού απροόπτου, το εισόδημα του νοικοκυριού το οποίο θα περιλαμβάνει και τις αποδοχές των φιλοξενούμενων μελών.

Τα βασικά στοιχεία που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά για το νέο επίδομα είναι 6..

Το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 70 ευρώ μηνιαίως και θα προσαυξάνεται κατά 50% ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού, οπότε το μονομελές νοικοκυριό θα εισπράττει 70 ευρώ, το ζευγάρι ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί θα εισπράττει 105 ευρώ, στα τρία μέλη, δηλαδή, δύο ενήλικες και ένα παιδί ή δύο παιδιά και ένας ενήλικας θα φτάνουμε στα 140 ευρώ και το το ποσό θα ανεβαίνει μέχρι και τα 240 ευρώ που είναι το ανώτατο πλαφόν.

Το πιο πιθανό είναι ότι το εισοδηματικό όριο θα κρίνεται με βάση το εισόδημα και την σύνθεση του νοικοκυριού, δηλαδή, εκτός από το εισόδημα των γονιών, θα λαμβάνεται υπόψη και το εισόδημα των φιλοξενούμενων.

Το επίδομα στέγασης καλύπτει και αυτούς που ενοικιάζουν και αυτούς που πληρώνουν στεγαστικό δάνειο, ωστόσο, ,απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι και το ενοίκιο και το δάνειο να αφορούν στην πρώτη κατοικία.

Δεν έχει αναφερθεί επίσημα μέχρι στιγμής αλλά αναμένεται να μπει και περιουσιακό κριτήριο το οποίο θα λειτουργεί ως «κόφτης» είτε με βάση την αξία της περιουσίας είτε και με βάση τον αριθμό των ακινήτων.

Το επίδομα στέγασης θα συμψηφίζεται με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Δηλαδή, για τους έχοντες πολύ χαμηλό εισόδημα το ανώτατο όριο επιδότησης θα είναι αυτό του ΚΕΑ και οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να εισπράττουν και το ένα επίδομα και το άλλο.

Στην τελική μορφή της ρύθμισης θα υπάρχει σύνδεση του επιδόματος με το ύψος του ενοικίου που θα καταβάλλεται και αυτό θα λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης προκειμένου να δηλώνονται τα πραγματικά εισοδήματα από ενοίκια.

Follow us: