Κατάργηση ΕΚΑΣ, μειώσεις συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ για χιλιάδες νησιώτες, κατάργηση προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, αύξηση αντικειμενικών αξιών και ενδεχομένως ΕΝΦΙΑ, είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που πρέπει να υπογράψει η κυβέρνηση μέσα στα επόμενα 24ωρα,  προκειμένου να ολοκληρώσει με επιτυχία την 4η αξιολόγηση και ο κατάλογος δείχνει ότι και αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων μόνο περίπατος δεν θα είναι!

Τα κλιμάκια στην Αθήνα δεν έχουν εξουσιοδότηση να συζητήσουν θέμα αναβολής της μείωσης των συντάξεων,  καθώς αυτό αποτελεί απόφαση του Eurogroup και θα επικεντρωθούν στο δημοσιονομικό, δηλαδή στο αν υπάρχουν περιθώρια ενεργοποίησης των αντίμετρων κατά το 2019 και αν υπάρχει λόγος να έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολογήτου, που σημαίνει ότι Δηλαδή, από τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο θα προκύψει το τελικό χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης των μέτρων και των αντίμετρων…

Επιτόπου θα δημοσιευτεί και η απόφαση για την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ  στο ΦΕΚ και από τον Ιούνιο 220.000 συνταξιούχοι θα μάθουν ότι το επίδομα αλληλεγγύης θα καταργηθεί από τις αρχές του 2019, ότι δηλαδή θα χαθούν επιπλέον 410 ευρώ τον χρόνο..

 Προαπαιτούμενο είναι και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, τα 5 δηλαδή που έχουν απομείνει να απολαμβάνουν τους χαμηλούς συντελεστές, τα οποία όμως βρίσκονται στην δύσκολη ζώνη του προσφυγικού.

 Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σημαίνει αύξηση του κατώτατου συντελεστή από το 19% στο 24% και του μειωμένου συντελεστή από το 9% στο 13%.

Τις επόμενες ώρες θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και το τι θα γίνει τελικά  με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, καθώς σε τουλάχιστον 3.000 περιοχές, υπάρχουν σοβαρές αποκλείσεις ανάμεσα στις εισηγήσεις που έχουν καταθέσει οι εκτιμητές.

Υποτίθεται ότι την τελική τιμή θα την έδινε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή,  η οποία όμως δεν έχει αναλάβει ακόμη έργο,  καθώς η τελική διαδικασία καθορισμού των τιμών ζώνης θα βρεθεί στο επίκεντρο συζητήσεων με τους θεσμούς και ο τελικός κατάλογος θα περιλαμβάνει ανατιμήσεις σε πολλές περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης

Συνδεδεμένο με το θέμα των αντικειμενικών αξιών είναι και το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ και οι όποιες δημοσιονομικές αποκλίσεις θα πρέπει να καλυφθούν με διαφοροποιήσεις των συντελεστών φορολόγησης.

Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών θα είναι περιορισμένες ώστε να μην χρειαστούν μεγάλες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες.

Στο μεταξύ, στο τέλος του χρόνου, λήγει το πλαίσιο προστασίας για την κύρια κατοικία από τον πλειστηριασμό, θέμα που μαζί με τον νόμο Κατσέλη συνολικά και  με τις τουλάχιστον 140.000 αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.

Follow us: