Βοιωτική Ώρα

Η αδέσμευτη εφημερίδα

Monday, Sep 25th

Last update06:56:04 PM GMT

You are here:: ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΘΗΒΑ Πανελλήνιο Συνέδριο Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Θήβα!
http://www.viotiki-ora.gr
eskarlas.gr
buzzin
buzzin
buzzin

Πανελλήνιο Συνέδριο Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Θήβα!

E-mail Εκτύπωση PDF
hide

Καινοτόμες  ιδέες και προτάσεις  των εκπαιδευτικών της Στερεάς για την αξιοποίηση των μουσειακών χώρων στην εκπαιδευτική διαδικασία

Πλήρης εκπαιδευτική ετοιμότητα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας…

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ήμερου Πανελληνίου Συνεδρίου Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Θήβα, που στόχο είχε να αναδείξει ότι τα μουσεία του μέλλοντος μπορούν να προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες μάθησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της παιδείας του 21ου αιώνα..

Μέσα από τις εισηγήσεις επιστημόνων και από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που σχεδίασαν και παρουσίασαν οι εκπαιδευτικοί της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αναδείχτηκαν οι καινοτόμες  ιδέες και προτάσεις  για την αξιοποίηση των μουσειακών χώρων στην εκπαιδευτική διαδικασία, συζητήθηκαν θεωρητικά και πρακτικά θέματα για μια ουσιαστική και αποτελεσματική σύνδεση  και συνεργασία του μουσείου με το σχολείο και κυρίως αναδείχτηκε  η ικανότητα των εκπαιδευτικών  της πράξης να αξιοποιούν περιβάλλοντα έξω από τις σχολικές αίθουσες, συνδέοντας δημιουργικά την σχολική γνώση με την πραγματική ζωή, ζητούμενο για την παιδεία των μαθητών στον 21ο αιώνα…

Μεταξύ των διοργανωτών του 3ήμερου Συνεδρίου ήταν και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την οποία εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Φ. Παπαθωμά, τονίζοντας ιδιαίτερα την σημασία του Συνεδρίου στον χαιρετισμό της..

«Σήμερα , στην πόλη της Θήβας , ανοίγουμε ένα διάλογο ανάμεσα στην ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα, ένα διάλογο που θα επιτρέπει την σύνδεση της θεωρίας με την εκπαιδευτική πράξη.

Αφενός,  θα αναδειχθούν οι σύγχρονες μέθοδοι Μουσειακής Εκπαίδευσης και Αγωγής και αφετέρου,  θα προβληθούν  τα  Μνημεία της Βοιωτίας με την ενημέρωση των μαθητών.

Οι Εκπαιδευτικοί όλης της Ελλάδας, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα γίνουν πρεσβευτές της Ιστορίας μας. Με χαρά  θα υποδεχθούμε τους μαθητές, όλων των σχολείων στην Θήβα - στην Βοιωτία» είπε, ευχαριστώντας θερμά  όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του τριήμερου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου και σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Το ταξίδι των Μουσείων μας και των Ιστορικών Γεωτόπων μας ξεκίνησε…»..

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν ωστόσο η εκπαιδευτική ετοιμότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, τόσο για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αλλά και σε εκέινα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν…

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας Αλ. Χαραμή

αναφέρθηκε λεπτομερώς στο έργο της επέκτασης του Μουσέιου και στα όσα πλέον περιλαμβάνει, αναφερόμενη και στην εκπαίδευση των μαθητών, για τους οποίους εκτός της αίθουσας υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων , λειτουργεί κι ένας υπαίθριος χώρος φύλαξης λίθινων αρχαιοτήτων, ώστε να τον περιηγηθούν και παράλληλα να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα των εργασιών μιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σε σχέση π.χ. με την φύλαξη μεγάλου αριθμού αρχαιολογικών ευρημάτων, για τα οποία δεν υπάρχει ο αναγκαίος χώρος για τη  μόνιμη έκθεσή τους σε ένα Μουσείο, αλλά αναμένουν την επιλεκτική ένταξή τους σε ποικίλων θεμάτων περιοδικές εκθέσεις.

Στις εκπαιδευτικές δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας περιλαμβάνεται η απαραίτητη ενημέρωση των επισκεπτών με έναν σύντομο οδηγό του Μουσείου, στα ελληνικά και αγγλικά, και ένα δίγλωσσο φυλλάδιο και για την διευκόλυνση των εκπαιδευτικών, και με τη βοήθεια των Διευθύνσεων και των Σχολικών Συμβούλων, αυτά τα έντυπα έχουν προωθηθεί στους εκπαιδευτικούς σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε να ενημερώνονται και να προετοιμάζονται πριν την επίσκεψη. ..

Σχεδιάστηκε επίσης ένας χάρτης περιήγησης για τα παιδιά, που προτείνει μία σύντομη πορεία στο Μουσείο, με σκοπό την ανακάλυψη συγκεκριμένων εκθεμάτων, που σχολιάζονται ειδικά στο χάρτη και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που οργανώνουν μια ανεξάρτητη επίσκεψη με την τάξη τους, αλλά και σε οικογένειες, και στόχο έχει να προτρέψει με ευχάριστο και απλό τρόπο στην εξερεύνηση του μουσείου, γύρω από αντικείμενα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή στις διάφορες εποχές…

Από την άνοιξη του 2017, υλοποιούνται στο Μουσείο Θηβών εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά προσαρμοσμένα στις σχολικές ανάγκες της πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με θεματικές, «Ανακαλύπτοντας το παρελθόν, «Ηρακλής. Ένας ήρωας γεννιέται στη Θήβα», «Σε αρμονία με τη φύση», «Η τέχνη του αργαλειού», «Βία και ανεκτικότητα».

Από το 2012 έως το 2015 σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε  από την Εφορεία μας μια σειρά πρωτότυπων Μουσειοσκευών, με θέματα από την αρχαία Βοιωτία, τις οποίες παρουσιάζουμε συνοπτικά και στα poster μας. Σκοπός αυτής της δράσης είναι η προβολή του πολιτισμού της περιοχής και η βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στο Μουσείο και στα Σχολεία, με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Oι μουσειοσκευές είναι κινητά εκπαιδευτικά προγράμματα των μουσείων, και περιέχουν ποικίλο ενημερωτικό υλικό μίας θεματικής ενότητας, το οποίο οργανώνεται με τη μορφή βαλίτσας και δανείζεται δωρεάν σε σχολεία για μικρό χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Οι κατάλληλα διαμορφωμένες βαλίτσες περιέχουν ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό εναλλακτικής διδασκαλίας, που επιτρέπει την εξοικείωση του μαθητή με ένα θέμα ή μουσειακό αντικείμενο και είναι σχεδιασμένες έτσι, ώστε να χρησιμοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις. Το εποπτικό υλικό, που περιλαμβάνει κάθε μουσειοσκευή αφορά στην παρουσίαση του θέματος με ψηφιακό οπτικό υλικό, ενημερωτικό έντυπο με οδηγίες για τον εκπαιδευτικό, φύλλο δραστηριοτήτων για το μαθητή, καθώς και επιπλέον υλικό, ανάλογα με την περίπτωση, όπως παιχνίδια, puzzles, βιβλίο, υλικό και προτάσεις κατασκευών και δραματοποίησης και αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων…

Οι μουσειοσκευές έχουν σχεδιαστεί έτσι, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους και ως υλικό προετοιμασίας της επίσκεψης ή και ως πρόσθετο υλικό, μετά την επίσκεψη, για την εμβάθυνση της μουσειακής εμπειρίας,  με την υλοποίηση  των προτεινόμενων δραστηριοτήτων.

Οι επιλεγμένες θεματικές των μουσειοσκευών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας παραπέμπουν σε συγκεκριμένα μνημεία και σημαντικές πτυχές του αρχαίου πολιτισμού της Βοιωτίας και ενθαρρύνουν την επίσκεψη στα Μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και στις Συλλογές της Βοιωτίας.  Μέχρι τώρα έχουν σχεδιαστεί  μουσειοσκευές με τα θέματα: «Οργανώνοντας τη ζωή», «Ο Κώδων από το Καβίρειο», «Οι Κόρες της Τανάγρας», «Το Χωμάτινο Βιβλίο των Θεσπιών», «Βυζαντινοί, Δυτικοί, Οθωμανοί».

Τέλος έχει οργανωθεί Περιήγηση στη Βοιωτία και αρχαιολογικοί περίπατοι στη Θήβα, στα πλαίσια της γνωριμίας με τους αρχαιολογικούς χώρους της Βοιωτίας γενικά, αλλά και της Θήβας ειδικότερα, με την σχεδίαση ενός εύχρηστου Χάρτη, βάσει του οποίου κάποιος ή κάποιοι, μπορούν να οργανώσουν μόνοι τους ένα περίπατο ή μια περιήγηση.

Στα πλαίσια  της προσπάθειας της Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας για την γνωριμία των εκπαιδευτικών με τα Μουσεία, τους  Αρχαιολογικούς χώρους και τα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Βοιωτία, έγινε από όλους τους αρχαιολόγους της υπηρεσίας και την κ. Χαραμή προσωπικά, σειρά σεμιναρίων και στην Θήβα και στην Λιβαδειά, με διαφορετικά θέματα κάθε φορά…

Τα κείμενα των σεμιναρίων αυτών εμπλουτιζόμενα με σχέδια και φωτογραφικό υλικό, θα αναρτηθούν στο site της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ώστε να είναι προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή σε όλους τους εκπαιδευτικούς του Νομού Βοιωτίας.