26  Απρ. 2021                                                              Κυκλοφορώ και…

 

  • Είμαι βέβαιη ότι το ακούσατε στις ειδήσεις, αλλά το μεταφέρω εδώ πιστεύοντας ότι κάτι γραμμένο μένει πιο πολύ στο μυαλό μας. Πρόκειται για τη δήλωση του κ.Τζο Μπάϊντεν, Προέδρου των ΗΠΑ, με την οποία αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Αντιγράφω τα πιο σημαντικά: «Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε μία τέτοια θηριωδία ξανά. Ξεκινώντας στις 24 Απρ. 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν μέχρι θανάτου σε μια εκστρατεία εξόντωσης.  Απ’ αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέα ζωή σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. ….Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμενίους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε σαν σήμερα, πριν από 106 χρόνια». Ιστορική δήλωση, εκτιμάται παγκοσμίως.
  • Έχω πάει σ’ ένα χωριό, στην Κρήτη, που λέγεται Αρμένοι. Είδα τον τόπο, συνάντησα φίλους, ήπια μια ρακή, έφυγα με ωραία ανάμνηση αλλά χωρίς γνώση. Σήμερα έμαθα κάτι. Το μοιραζόμαστε, όπως πάντα; 
  • Αντιγράφω  από τη σελίδα της φίλης Χαράς Ψυχογιού, στο F/B. «Γεννήθηκα και μεγάλωσα σ ένα χωριό στην επαρχία Σητείας, τους Αρμένους,  που χτίστηκε τον 11ο  αιώνα από Αρμένιους, όταν απελευθέρωσε ο Νικηφόρος Φωκάς την Κρήτη από τους Σαρακηνούς. Νοιώθω οικογένειά μου τους Αρμένιους και χαίρομαι για την αποκατάσταση της Ιστορίας στα φρικτά εγκλήματα που διέπραξαν οι υποτιθέμενοι φίλοι μας που καθημερινά μας απειλούν. Εύχομαι σύντομα και για τους αδελφούς Πόντιους, Μικρασιάτες, Κυπρίους να αναγνωριστεί παγκοσμίως και η δική τους σφαγή από τους Νέο Τούρκους .Τότε πραγματικά θ αναπαυθούν οι ψυχές όλων αυτών των μαρτύρων. Όχι άλλο αίμα, Όχι άλλη φρίκη, Όχι άλλη προσφυγιά! Ειρήνη, Αγάπη! Καλό Πάσχα!»
  • Προσθέτω κι εγώ τις ευχές μου προς όλους σας, γι αυτή την κατανυκτική Μ.Εβδομάδα και την Κυριακή της Ανάστασης. Προτιμώ αυτή τη λέξη, Ανάσταση, αυτήν συνδέω με τον Χριστό, καθαρά και μόνο μαζί του, έτσι τον θέλω, πάνω από κάθε στοιχείο «εντοπιότητος» που τον περιορίζει, Αυτόν που είναι για όλους. Πάσχα είναι εβραϊκή εορτή, για την έξοδο – πέρασμα από την σκλαβιά της Αιγύπτου στη Γη της Επαγγελίας, Μωϋσής και τα γνωστά… Πάσχα γιόρταζε και ο Ιησούς ως Εβραίος στη σύντομη ανθρώπινη ζωή του. Μέρες του Πάσχα, οι δικοί του τον σταύρωσαν. Κι Εκείνος αναστήθηκε. Αυτή την Ανάστασή του γιορτάζουν οι Χριστιανοί, όπου γης. Σταυρωμένος ως Εβραίος άνθρωπος, αναστημένος Θεός πανανθρώπινος. Λοιπόν, Καλή Ανάσταση! 
  • Χαιρετώ όλους εσάς, τους φίλους μου.  

Γράφει η Μαρίνα Αντωνάτου

Follow us: