Αποτελείται κυρίως από αλλοδαπούς, ιδιοκτήτες 36 ΙΧΕ αυτοκινήτων;;;

Έκλεβαν μετασχηματιστές της ΔΕΗ σε Βοιωτία και Λοκρίδα…

Πάνω από 93 τόνους ο κλεμμένος χαλκός – πάνω από 2.500.000 ευρώ η ζημιά για την ΔΕΗ

Στην αποδόμηση της εγκληματικής σπείρας, τα μέλη της οποίας έκλεβαν τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ σε Βοιωτία και Λοκρίδα προχώρησαν οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας Λιβαδειάς, μετά από πολύμηνη έρευνα, διακριβώνοντας πλήρως την δράση τους, που περιλαμβάνει 558 κλοπές..

Οι Αστυνομικοί, έχοντας στα χέρια τους ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Πρωτοδικών Λιβαδειάς, συνέλαβαν σε περιοχή της Αθήνας έναν 36χρονο Έλληνα, διαπιστώνοντας παράλληλα και τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας 4 ακόμη αλλοδαπών μελών της σπείρας, ηλικίας 23, 36, 27 και 25 ετών, εκ των οποίων οι δυο, ο 23χρονος και ο 25χρονος, βρίσκονται ήδη σε φυλακή της χώρας, για παρόμοια αδικήματα..

Οι Βοιωτοί Αστυνομικοί χαρτογράφησαν και ανέλυσαν συστηματικά όλες τις περιοχές, κυρίως αγροτικές, όπου είχαν σημειωθεί κρούσματα κλοπών πριν βάλουν τέλος στην δράση της σπείρας, διαπιστώνοντας ότι οι 5 , μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, είχαν φτιάξει την σπείρα τουλάχιστον από τον Μάιο του 2016, δρώντας μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2018, κλέβοντας μετασχηματιστές της ΔΕΗ..

Πήγαιναν σε αγροτικές περιοχές κυρίως της Βοιωτίας, αλλά και της Φθιώτιδας με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα από περιοχές της Δυτικής Αττικής, που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια και με εξειδικευμένη μεθοδολογία και ειδικό εξοπλισμό, έκοβαν τους μετασχηματιστές και αφαιρούσαν τον χαλκό από το εσωτερικό τους.

Εντόπιζαν δηλαδή, τον μετασχηματιστή, σκαρφάλωναν στην κολώνα, με ειδικό 5μετρο κοντάρι απενεργοποιούσαν τις ασφάλειες μέσης τάσης 20.000 volt, που τροφοδοτούσαν τον μετασχηματιστή, ανέβαιναν πάνω του, ξεβίδωναν τις βίδες από το καπάκι του, αλλά και αυτές που τον στήριζαν, τον έριχναν στο έδαφος, οπότε χυνόταν το λάδι που είχε στο εσωτερικό του και αφαιρούσαν τα χάλκινα πηνία του, τα οποία κατέληγαν σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης περιοχών της Αττικής.

Ο 36χρονος αλλοδαπός είχε πολλά οχήματα, τα οποία έδινε στα υπόλοιπα μέλη για τις κλοπές και μάλιστα, στις 2 Δεκεμβρίου 2017 επί της παλαιάς εθνικής οδού Λιβαδειάς – Λαμίας, είχε εντοπιστεί από τους Αστυνομικούς ένα από αυτά, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν διάφορα αντικείμενα, που σχετίζονται με την εγκληματική δράση της σπείρας.

Επιπλέον, στα πλαίσια των συντονισμένων δράσεων της ΕΛ.ΑΣ για την αποτροπή διάπραξης κλοπών μετασχηματιστών, εντοπίστηκαν από περιπολούντες Αστυνομικούς δύο ακόμη Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Μαίου 2018 στην Κωπαίδα, αλλά και στις 6 Ιουνίου 2018 στην περιοχή της Καρυάς, όπου επίσης βρέθηκαν κλεμμένα χάλκινα πηνία μετασχηματιστών, τα οποία ελέγχονται αν εμπλέκονται με την συγκεκριμένη σπείρα…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι 558 κλοπές που έγιναν από τα μέλη της σπείρας, αφορούν τις περιοχές Βασιλικά, Πύργος, Αλίαρτος, Υψηλάντης, Πύργος, Άγιος Δημήτριος, Αλαλκομενές, Ανθοχώρι, Σωληνάρι, Ακόντιο, Άγιος Βλάσης, Άγιος Αθανάσιος, Πέτρα, Μαυρομάτι, Προφήτης Ηλίας, Μαυρονέρι κ.α της Βοιωτίας και τις περιοχές Σφάκα, Καλαπόδι, Λευκοχώρι, Μώλος, Έξαρχος, Αμφίκλεια, Κάτω Τιθορέα, Αγία Παρασκευή, Παναγίτσα, κλπ της Φθιώτιδας ..

Να σημειωθεί ότι το βάρος του κλεμμένου χαλκού, υπερβαίνει τους 93 τόνους, το χρηματικό όφελος της σπείρας, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 370.000 ευρώ και η ζημιά που έχει υποστεί η ΔΕΗ σε υλικά και κόστος αποκατάστασης, ανέρχεται τουλάχιστον στα 2.500.000 ευρώ..

Από την συνδυαστική και λεπτομερή ωστόσο έρευνα των Αστυνομικών της Ασφάλειας Λιβαδειάς,διαπιστώθηκε επίσης, ότι ο τρόπος που δρούσαν τα μέλη της σπείρας συνδέεται σαφέστατα με τον τρόπο που δρούσαν άλλες 5 σπείρες, με 17 ταυτοποιημένα μέλη, οι οποίες κατά το παρελθόν είχαν επίσης είχαν αναπτύξει ευρεία και συναφή εγκληματική δραστηριότητα.

Με λίγα λόγια, οι αστυνομικές έρευνες οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η σπείρα που εξαρθρώθηκε τώρα, καθώς και όλες οι άλλες τα μέλη των οποίων έχουν συλληφθεί κατά το παρελθόν σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας, συνθέτουν ένα εκτεταμένο εγκληματικό «δίκτυο», με συνεχή δράση, ενιαία στόχευση και κοινή καθοδήγηση, αφού 5 από τα διακριβωθέντα μέλη της ενιαίας εγκληματικής οργάνωσης, προκύπτει ότι είναι ιδιοκτήτες 36 ΙΧΕ αυτοκινήτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την διευκόλυνση της δράσης τους (κανείς δεν έλεγξε το πόθεν έσχες αυτών των οχημάτων;)..

Προσέξτε τώρα! Το εκτεταμένο αυτό εγκληματικό δίκτυο, που αποτελείται κυρίως από αλλοδαπούς, ενέχεται, από τις αρχές Οκτωβρίου του 2015 έως και τον Φεβρουάριο του 2018, σε συνολικά  916 κλοπές  μετασχηματιστών του δικτύου της Δ.Ε.Η., με το βάρος του κλεμμένου χαλκού να υπερβαίνει τους 128 τόνους, το χρηματικό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες να ξεπερνά τις  500.000 ευρώ και την συνολική ζημιά που υπέστη ο Οργανισμός, να ανέρχεται στα 4.000.000 ευρώ!

Ο Διευθυντής της Διαχείρισης Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Β. Αβαρκιώτης, ευχαρίστησε θερμά όλες τις εμπλεκόμενες Αστυνομικές δυνάμεις, τόσο για την προσπάθεια, όσο και για την τελική επιτυχή έκβαση της αποκάλυψης των δραστών των κλοπών,σημειώνοντας πως “το κόστος από αυτές τις κλοπές, που αποτελούν τα τελευταία 5 χρόνια πραγματική μάστιγα, τόσο για το δίκτυο της Δ.Ε.Η. που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ Λιβαδειάς, όσο και για τους αγρότες που δεν μπορούν να ποτίσουν τις ημέρες που θέλουν, ενδεχομένως να υπερβαίνει την εκτιμώμενη ζημιά που υπέστη ο Οργανισμός..

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία του κοινωνικού συνόλου και ακριβώς η εξάρθρωση της οργανωμένης αυτής εγκληματικής ομάδας έρχεται να επιβεβαιώσει την διάσταση αυτή” υπογράμμισε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, Υποστράτηγος Μιλτιάδης Πουρσανίδης, τονίζοντας πως για την ΕΛ.ΑΣ έχει μεγάλη σημασία τόσο η διαφύλαξη της κοινωφελούς λειτουργίας του Οργανισμού, όσο κυρίως η καθημερινότητα των γεωργών και καλλιεργητών, οι εργασίες των οποίων πλήττονται από αυτή την μορφή εγκληματικότητας και υποσχόμενος στους συμπολίτες τους, ότι όλες οι Υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας, θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν, συντονισμένα, ανάλογες δράσεις, με σκοπό την προστασία της σωματικής τους ακεραιότητας και της περιουσίας τους.

Follow us: