Η Κομμωτική είναι ένα από τα αρχαιότερα επαγγέλματα το οποίο έχει εξελιχθεί πάρα πολύ. Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην καθαριότητα, στην ενδυμασία, στην κόμμωση και στη χρήση των καλλυντικών τους, έτσι ξεχώριζαν για τις μοναδικές τους κομμώσεις. Τα περισσότερα χτενίσματα της αρχαιότητας αποτελούνταν από πλεξίδες, κότσους και μπούκλες, τα οποία απογειώνονταν φυσικά με διάφορες διακοσμήσεις όπως λουλούδια,υφάσματα και κοσμήματα που ήταν η μόδα της εποχής.

 Οι ελεύθερες γυναίκες είχαν συνήθως μακριά μαλλιά ενώ τα κοντά μαλλιά είχαν οι δούλες και οι γυναίκες που πενθούσαν. Οι μπούκλες, οι κυματισμοί και το κατσάρωμα των μαλλιών γινόταν με μια χάλκινη ράβδο που λεγόταν καλαμιστήρας. Στην αρχαία Ελλάδα οι γυναίκες είχαν την τάση να μαζεύουν τα μαλλιά τους και να κάνουν κοτσίδες με αρμονικά σχήματα. Σε άλλες περιπτώσεις τα μαλλιά των γυναικών είναι χτενισμένα μακριά, άλλοτε μαζεμένα, δεμένα με ιμάντες σε μορφή κότσων και με μπουκλίτσες που έπεφταν στο μέτωπο. Το ξανθό χρώμα ήταν το πιο δημοφιλές στην αρχαία Ελλάδα έτσι το αποτέλεσμα των χτενισμάτων ήταν πιο εντυπωσιακό.

   Η ομορφιά και ο καλλωπισμός ήταν στην καθημερινή «πρακτική» των πολιτών της αρχαίας Έλλαδας. Από πηγές συγγραμάτων αλλά και τοιχογραφίες μπορούμε να καταλάβουμε το ελληνικό πολιτιστικό πνεύμα και τη φροντίδα των μαλλιών που ήταν μια πραματική ιεροτελεστία. Τα περίτεχνα αρχαιοελληνικά χτενίσματα διακοσμούν πλήθος αγγείων της εποχής και μέχρι σήμερα εμπνέουν τους μεγαλύτερους κομμωτές σε όλον τον κόσμο.

Μαθητική  Ομάδα:  Γ’ τάξη ΕΠΑΛ – ΕΚ (Εργαστηριακού Κέντρου) Λιβαδειάς της ειδικότητας Κομμωτικής Τέχνης:  Δάρρας Ν.-Γαλάνη Μ.-Ζώγας Α.-Κοσκινά Π.-Μαρκάι Μ.-Μπαστούνη Β.-Μωραΐτη Κ.-Πέτσα Αρετή-Ρόσι Τζ.- Μάγκα Μ.- Μαστροθανάση Β.- Τουρκοχωρίτη Σ.- Ύμερι Σ.  

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Κοβάνη Παναγιώτα-Φατούρου Αικατερίνη

 

 

Follow us: