Τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου και ώρα 19.00 μ.μ  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου στη Λιβαδειά και την Τετάρτη, 30 Μαρτίου και ώρα  19.00 μ.μ  στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας θα πραγματοποιηθεί η μουσική παράσταση «ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ» με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και της Γυναικείας Χορωδίας Λιβαδειάς «Πλειάδες».

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και περιλαμβάνει τραγούδια και σκοπούς από την περιοχή της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης και της Καππαδοκίας, ενώ παρεμβάλλονται κατάλληλα επιλεγμένα αποσπάσματα από το ομώνυμο έργο της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα». 

Τα κείμενα της παράστασης απαγγέλλει μοναδικά o γνωστός ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός. 

Η παράσταση πλαισιώνεται από την πολυμελή Γυναικεία Χορωδία Λειβαδιάς ‘Πλειάδες’ υπό την διεύθυνση και διδασκαλία της Ιωάννας Παναγιωτίδη. 

Ερμηνεύει ο καταξιωμένος καλλιτέχνης της νεότερης γενιάς Γιώργος Ντόβολος. Συμμετέχουν  διακεκριμένοι σολίστες μουσικοί. Τη μουσική επιμέλεια και ενορχήστρωση έχει ο Θωμάς Κωνσταντίνου.

H μουσική παράσταση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.  

«Επιλέξαμε να συνδέσουμε την φετινή εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με μια ματωμένη σελίδα της ελληνικής ιστορίας, ως μια μετάβαση από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Εκστρατεία. Ματωμένα ηρωικά χώματα με διαχρονικά μηνύματα, για να διδασκόμαστε από το παρελθόν και να διατηρούμε την ιστορική μνήμη για το μέλλον. Όλοι οφείλουμε να προστατέψουμε αυτή την πολιτιστική κληρονομιά, να ξυπνήσουμε θύμησες, να συνεχίσουμε να κρατάμε ζωντανή την παράδοση που  «καλλιέργησαν» στις καρδιές μας οι Μικρασιάτες Έλληνες», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά.  

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί  σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που έχουν ληφθεί, για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και πάντα υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων. 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ «ΠΛΕΙΑΔΕΣ»

Follow us: