Τα σύμβολα έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Δεν υπάρχει έθνος που να μην έχει τα σύμβολά του, ανάμεσα στα οποία ξεχωριστή θέση για κάθε λαό έχει η σημαία του. Για εμάς τους Έλληνες σημείο αναφοράς αποτελεί και ο Σταυρός. Κι αυτά τα έχουμε συνήθως σε περίοπτη θέση σε κάθε εθνική γιορτή. Και εθνική γιορτή σημαίνει τιμή στους ήρωες και μίμησή τους, σημαίνει διατήρηση ιδανικών, σημαίνει παιδεία , θυσία, ελευθερία.

Οι εθνικές μας γιορτές έχουν πολλά να μας διδάξουν , τόσο για το μεγαλείο, όσο και για τα δεινά των εθνικών περιπετειών και αγώνων, τους οποίους τιμούν και μας υπενθυμίζουν. Μας μιλούν για ισότητα και δικαιοσύνη, μα πάνω απ’ όλα για μια αθάνατη Ελλάδα με πολιτισμό, ήθη, έθιμα και Ορθοδοξία.

Πρωτεύουσα θέση στις εθνικές μας επετείους κατέχει η 25η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία γιορτάζουμε την έναρξη της Επανάστασης του 1821, αλλά και τον Ευαγγελισμό της Παναγίας μας. Είναι διπλή γιορτή, διπλή χαρά. Επιπλέον κατά την περίοδο πριν και μετά την 25η Μαρτίου ψάλλονται στις εκκλησίες μας οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου, που στη σημερινή αβέβαιη εποχή μας αποτελούν νησίδα που μας βοηθάει να «αναπνεύσουμε» και μας δίνει ελπίδα.

Αυτές όμως τις υψηλές έννοιες και τις ακατάβλητες για αιώνες, ημέρα με την ημέρα οι Νεοέλληνες τις προσπερνάνε όλο και πιο αδιάφορα, γιατί φθίνουμε σε αξίες που εμείς ανακαλύψαμε και διότι κάποιοι έχουν κατορθώσει να μας απομακρύνουν από τις ρίζες και να στρέψουν  τη νεολαία μας σε κατευθύνσεις που μόνο δεινά φέρνουν στον ελληνισμό.

Γι’ αυτό ας γυρίσουμε ΠΙΣΩ. Ας διδαχθούμε τι σημαίνει ελεύθερο πνεύμα από τους ξυπόλητους επαναστάτες του ’21. Ας κρατήσουμε την εθνική μας ταυτότητα, που αποτελεί τίτλο τιμής για κάθε Έλληνα.

Είναι ιεροσυλία η θυσία των ρακένδυτων ηρώων να ριχτεί στον Καιάδα της μνήμης και του εθνικού εξαφανισμού. Εύχομαι το νόημα αυτής της ημέρας να ξαναβρεί την διάσταση και την απήχηση που του αξίζει.

Ντίνα Σ. Μήτσου  

Follow us: