Στην αρχαιότητα, ο Εγκέλαδος ήταν η θεότητα του σεισμού – και ιδίως εκείνου που προερχόταν από την έκρηξη ηφαιστείου. 

Σήμερα, είναι η κίνηση του εδάφους εξαιτίας της θραύσης πετρωμάτων. Είναι το στιγμιαίο αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας διαδικασίας συσσώρευσης δυναμικής ενέργειας σε καταπονούμενες περιοχές της λιθόσφαιρας. Ένα φυσικό φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει πολλές απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικά αγαθά.Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα, διότι βρίσκεται στα όρια επαφής και σύγκλισης της Ευρασιατικής πλάκας με την Αφρικανική. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, η χώρα μας κατέχει την 1η θέση στην Ευρώπη και την 6η  θέση παγκοσμίως, από άποψη σεισμικότητας! Έτσι  λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι έγκαιρα και αξιόπιστα.

Μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με την ονομασία «ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ-Ε.Α.Α» παρουσίασε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Η εφαρμογή αποτελεί ένα άμεσο σημείο επαφής του κοινού, του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και της επιστημονικής κοινότητας γύρω από τα σεισμικά φαινόμενα στη χώρα μας και στόχος της είναι η έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών. Χάρη στη συμμετοχική δράση των χρηστών, η εφαρμογή προβάλλει μια συνολική εικόνα του μεγέθους και των επιπτώσεων ενός σεισμού. Κύρια χαρακτηριστικά της εφαρμογής, που είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και στα αγγλικά, είναι: 

  • Ενημέρωση για σεισμικά γεγονότα σε πραγματικό
  • Δυνατότητα προβολής των σεισμικών γεγονότων σε χάρτη και παρατήρηση της γεωγραφικής τους θέσης.
  • Εξατομικευμένη προβολή συμβάντων (μέγεθος σεισμού, ημερομηνία, απόσταση από τη θέση του χρήστη).
  • Δυνατότητα διαμοιρασμού σεισμικών γεγονότων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κοινωνικών δικτύων κλπ.
  • Λειτουργία «ένιωσα ένα σεισμό» όπου οι χρήστες καταχωρούν τις εμπειρίες τους αλλά και προβάλλεται η περιοχή που έχει γίνει αισθητός ένας σεισμός, σύμφωνα με καταχωρήσεις των χρηστών.
  • Μπορεί κανείς να «κατεβάσει» την εφαρμογή σε συσκευές Android μέσω του Google Play και σε συσκευές iOS μέσω του Apple Store.

Από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ – ΕΚ Λιβαδειάς Τομέας Δομικών Έργων Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού

Υπεύθυνος  καθηγητής:  Μαρία Τσαλιαγκού 

Πηγές:

www.oasp.gr

www.gein.noa.gr

Follow us: