Πλέον όλες οι νέες αιτήσεις επικουρικών συντάξεων ιδιωτικού τομέα υποβάλλονται ηλεκτρονικά

Τέθηκε από εχθές  1/2/2022 ,σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και η ηλεκτρονική αίτηση για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας. Με την υλοποίηση αυτής της ηλεκτρονικής διαδικασίας όλες οι νέες αιτήσεις για λήψη επικουρικής σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας και μεταβίβασης λόγω θανάτου) του ιδιωτικού τομέα πραγματοποιούνται πλέον ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ. Μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία και η αντίστοιχη ηλεκτρονική αίτηση για τους ασφαλισμένους του δημοσίου τομέα. 

Με την ηλεκτρονική αίτηση επικουρικής λόγω αναπηρίας καταργείται η υποχρέωση των αναπήρων συμπολιτών μας να επισκέπτονται τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών. Παράλληλα, όταν ένας ασφαλισμένος υποβάλει ηλεκτρονικά το αίτημα για λήψη της κύριας σύνταξης μπορεί την ίδια ημέρα να υποβάλλει και ηλεκτρονικό αίτημα για τη λήψη της επικουρικής. Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας εξαλείφει την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων- ειδικά των πιο ευάλωτων- και παράλληλα επιταχύνει σημαντικά την έκδοση των επικουρικών συντάξεων.

Η ηλεκτρονική αίτηση απονομής επικουρικής σύνταξης και για τις 3 κατηγορίες (γήρατος, αναπηρίας, μεταβίβασης λόγω θανάτου) αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους. Ενδεικτικά, το σύνολο των αιτημάτων για την έκδοση επικουρικών συντάξεων ιδιωτικού τομέα που κατατέθηκαν στα υποκαταστήματα το 2021 ξεπέρασαν τις 100.000.

Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής για τις 3 κατηγορίες

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Υποβολής Αίτησης απονομής επικουρικής σύνταξης» o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr) και ακολουθεί την διαδρομή:

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες =>Συνταξιούχοι =>ηλεκτρονική υποβολή Αίτησης συνταξιοδότησης

(https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi) 

Ακολούθως, επιλέγει την κατηγορία που τον ενδιαφέρει και συμπληρώνει τις οθόνες που εμφανίζονται. Η πλειονότητα των δικαιολογητικών που απαιτούνται αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας με το Μητρώο Πολιτών και άλλους φορείς του Δημόσιου Τομέα. Εφόσον απαιτηθεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα, για τις τυχόν ελλείψεις που διαπιστώνονται.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ψηφιοποιηθούν και οι αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις του δημοσίου τομέα και συγκεκριμένα:

  1. Η υποβολή αίτησης για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου για συνταξιούχους του δημοσίου τομέα
  2. Η υποβολή αιτήματος λόγω αναπηρίας                                                                                              
Follow us: