Με τις πληγές του σφοδρού καιρικού φαινομένου «ΕΛΠΙΔΑ», που έπληξε και το Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων, να είναι σε  πορεία επούλωσης, οφείλω να ενημερώσω τους Δημότες μας για την κατάσταση που αντιμετωπίσαμε.

Όλοι βιώσαμε μια πρωτοφανή εισβολή της κακοκαιρίας. Αυτό δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης ακόμη και από τον πιο αυστηρό κριτή, το μαρτυρούν, εξάλλου, όλα όσα βλέπουμε γύρω μας . Είναι η πρώτη φορά, σε καιρικό φαινόμενο που, και στα 257 τετραγωνικά χιλιόμετρα της έκτασης του Δήμου, χρειάστηκαν σκληρές επιχειρήσεις απέναντι σε όγκους παγωμένου χιονιού, ύψους από 80 εκατοστά έως και 2 μέτρα. Ακόμη και στην αχανή Κωπαϊδα με τα πολλά ποιμνιοστάσια για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, δόθηκαν μάχες απεγκλωβισμού ανθρώπων και δημιουργίας πρόσβασης. 

 

Το σύνολο του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων, με τις 10 κοινότητες, αποκλείστηκε με τεράστιους όγκους χιονιού. Ακόμη και στην  έδρα του Δήμου, την Αλίαρτο, μετά από αρκετές δεκαετίες ,το χιόνι ξεπέρασε τους 80 πόντους.

Σε ένα τέτοιο, καθολικό φαινόμενο, που ο άνθρωπος αναμετράται με την φύση, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε οι φαεινές ιδέες που ακούστηκαν σωρηδόν αυτές τις ημέρες. Υπάρχουν ΜΌΝΟ δύο πράγματα. Η ζώσα πραγματικότητα, που μεταβάλλεται σε κάθε λεπτό και ο προηγηθείς σχεδιασμός για  αξιοποίηση των δυνατοτήτων (ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό) που είναι συγκεκριμένες και, σε τέτοιας έκτασης φαινόμενα, απολύτως περιορισμένες.

Η ζώσα πραγματικότητα, λοιπόν, είναι αμείλικτη. Ο τεχνολογικός μας εξοπλισμός δεν αρκεί, παρά το γεγονός πως έχει εμπλουτιστεί με καινούργια μηχανήματα, για να καθαριστεί αυτόματα ο Δήμος, σε ένα τέτοιας έκτασης φυσικό γεγονός, και όποιος ισχυριστεί ότι αυτό μπορεί να συμβεί, απλά δε γνωρίζει. Για το λόγο αυτό μισθώθηκαν και όλα τα διαθέσιμα ιδιωτικά μηχανήματα, που ενίσχυσαν  τις δυνάμεις μας. Σε τέτοια φαινόμενα όσα μηχανήματα κι αν υπάρχουν, πάντα λίγα θα είναι. Σε αυτές τις συνθήκες επίσης και ζημιές θα υπάρχουν σε μηχανήματα και οποιοσδήποτε άλλος απρόβλεπτος παράγοντας μπορεί να συμβεί. Δεν αποτελεί εξαίρεση κανένας από αυτό. 

O σχεδιασμός του Δήμου που αφορά την αξιοποίηση ανθρωπίνου και μηχανολογικού εξοπλισμού   και  επικαιροποιείται  σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.), έγινε και φέτος, στις 17/12/21, με τη συμμετοχή όλων των νομίμως θεσμικών παραγόντων, πλην των τοπικών  που τώρα καταγγέλλουν την έλλειψη σχεδιασμού.

Για τη διαχείριση κάθε δύσκολης περίστασης, πόσο μάλλον της προκειμένης, μπαίνουν προτεραιότητες που πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Αν δε συμβεί αυτό δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις.

Ξεκινώντας από την ασφάλεια των χειριστών και των μηχανημάτων, κατεξοχήν προτεραιότητα  είναι η διατήρηση ανοικτού του κεντρικού οδικού δικτύου σε κάθε κοινότητα. Απαιτήθηκαν τιτάνιες προσπάθειες όπου κατέστη εφικτό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. Ευαγγελίστρια),ήταν ανέφικτο.

Η επόμενη προτεραιότητα, αφορά την εξασφάλιση πρόσβασης, ακόμη και μεταφοράς ανθρώπων σε νοσοκομεία. Είχαμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Όσο κι αν ακούγεται απλό, η κάθε τέτοια περίπτωση αποτελεί μια ολοκληρωμένη και πολύωρη επιχείρηση που αποσπά δυνάμεις από τους δρόμους. 

Ακολούθως η συνδρομή, με μηχανήματα, στην υποστήριξη των κοινωφελών δικτύων (Ύδρευση, ηλεκτροδότηση) ,που επίσης παρείχαμε.

Αυτές οι προτεραιότητες είναι ο πυρήνας για την λειτουργία οποιουδήποτε σχεδίου δράσης και ακολουθήθηκαν με θρησκευτική ευλάβεια.

Ο αποχιονισμός των εσωτερικών δικτύων σε κάθε κοινότητα, απαιτεί πρωτίστως υπομονή από τους κατοίκους. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα, το άγχος και το φόβο που δημιουργεί ο αποκλεισμός, είναι βέβαιο πως δεν αρέσει σε κανέναν. Όμως είναι πολύ χρήσιμο αυτό το άγχος να μη μετατρέπεται σε πίεση με ψευδή δεδομένα, που είναι αδύνατο να ελεγχθούν, γιατί αυτό μεταβάλλει, αιφνιδιαστικά, τις δυνατότητες και ανατρέπει τον σχεδιασμό. Δυστυχώς υπήρξαν πολλές τέτοιες περιπτώσεις.

Η μετακίνηση και απομάκρυνση του παγωμένου χιονιού από  δρόμους με παρκαρισμένα οχήματα ή επικίνδυνα, κατηφορικά/ανηφορικά στενά, που δύσκολα κινείται το μηχάνημα είναι αδύνατη. Η κριτική πως οι χειριστές κοροϊδεύουν ή ακόμη χειρότερα ο προπηλακισμός τους είναι απλά θλιβερή συμπεριφορά.

Την έντονη απαίτηση να είναι οι δρόμοι καθαροί, αλλά να μην υπάρχει χιόνι  μπροστά στα σπίτια μας ή τα αυτοκίνητά μας, γκαράζ, κτλ, τη συνδέω, καλοπροαίρετα και χωρίς περαιτέρω σχόλια, με το άγχος που μας δημιουργεί η θέα του συσσωρευμένου χιονιού. Δεν προχωρώ αυτή τη συζήτηση.

Εξάλλου, προκειμένου να μην υπάρχει πίεση για μετακίνηση, λόγω εργασίας, οι μέρες αυτές δόθηκαν ως αργίες, ενώ ο Δήμος μας χορηγεί βεβαίωση αδυναμίας μετακίνησης.

Η σφοδρή χιονόπτωση ξεκίνησε την Δευτέρα 24/01/22 και τελείωσε το μεσημέρι  της Τρίτης 25/01/22. Οι ενέργειες του Δήμου ήταν διαρκείς από την πρώτη στιγμή και φυσικά εντάθηκαν μόλις τελείωσε η χιονόπτωση και βέβαια ακόμη συνεχίζονται. Επιχείρησαν  δεκατρία (13) συνολικά δημοτικά και μισθωμένα ιδιωτικά μηχανήματα, καθώς και αρκετοί εθελοντές με τα δικά τους μηχανήματα, σε συνεννόηση με το Δήμο ή και κάποιοι αυτόβουλα. Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.  Υπήρξε καταλυτική η συνδρομή της Περιφέρειας στη διάνοιξη της Ευαγγελίστριας και αρκετών άλλων σημείων. Σημαντική ήταν η παρουσία και η συνεισφορά των παιδιών  της εθελοντικής ομάδας διάσωσης που σε συνεργασία με το Δήμο, συνέβαλαν στη μεταφορά ασθενών. Άψογη η συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον ΔΕΔΔΗΕ.(Για όλα αυτά θα  υπάρξει ειδική αναφορά). 

Λάθη σαφώς και υπήρξαν, εξάλλου τα λάθη γίνονται από αυτούς που δουλεύουν, αλλά κανένα από αυτά δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των δύσκολων επιχειρήσεων. Μια λάθος πληροφορία  σε ένα πρόβλημα που εξελίσσεται δυναμικά, οδηγεί σε λάθος διαχείριση της συγκεκριμένης επιχείρησης. Αυτό  οδηγεί σε σπατάλη δυνάμεων. Αυτά δυστυχώς συμβαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σχετικά με την ανάληψη πολιτικών ευθυνών, για τυχόν αστοχίες ή παραλήψεις, που αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου και μάλιστα την ώρα της έξαρσης του φαινομένου ( Τρίτη 25/1/22, που όλοι πρέπει να βοηθούμε, υπενθυμίζω, αν και θα έπρεπε να είναι γνωστό, πως η πολιτική ευθύνη δεν είναι προαιρετική, από τους διοικούντες, για να αναλαμβάνεται κατά περίπτωση, αλλά  υποχρεωτική και αναλαμβάνεται ταυτόχρονα με την ανάληψη της κάθε  θέσης ευθύνης και διαρκεί όσο αυτή. Σε ότι αφορά το πρόσωπό μου, την πολιτική ευθύνη την έχω αναλάβει από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, ως Δήμαρχος και κρίνομαι καθημερινά, ενώ είναι γνωστό σε όλους πως ποτέ δεν κρύφτηκα από ευθύνες και ποτέ δεν τις μετέθεσα σε άλλους. Αυτό το γνωρίζουν καλά, όλοι οι δημότες, αλλά και οι συνεργάτες, νυν και πρώην. 

Μένει, πάντως, να μας υποδείξει, η αντιπολίτευση με συγκεκριμένα στοιχεία, ποιες είναι οι αστοχίες ή παραλήψεις. Επισημαίνω πάντως πως η διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, δεν πρέπει στηρίζεται μόνο στις επιθυμίες και στην εκμετάλλευση του θυμού και του δικαιολογημένου άγχους των δημοτών, αλλά κυρίως στις δυνατότητές μας. Είναι και αυτό μια σοβαρή ευθύνη που πρέπει να αναλαμβάνεται. 

 Συνεχίζοντας την εντατική εργασία για την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας του Δήμου, τονίζω πως τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα δεν πρόκειται να τελειώσουν και το καθένα από αυτά πρέπει να μας προσθέτει εμπειρία για την καλύτερη αντιμετώπιση του επόμενου. Όλοι μας, με πρώτη τη διοίκηση, έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης. Αξίζει να τα εξαντλήσουμε   

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ

Follow us: