Ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, με ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, ζητά από την Κυβέρνηση την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του Γ.Ν. Λιβαδειάς και οι νεφροπαθείς ασθενείς της Βοιωτίας. 

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Νεφροπαθών Βοιωτίας «Η Ελπίς», η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του Γ.Ν. Λιβαδειάς έχει δυναμικότητα εξυπηρέτησης 72 ασθενών. Ωστόσο, λόγω σοβαρών ελλείψεων που οφείλονται στην υποστελέχωση της νεφρολογικής κλινικής του Γ.Ν. Λιβαδειάς, ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετούνται περιορίζεται στους 46. Αυτό συμβαίνει διότι, ενώ οι οργανικές θέσεις νεφρολόγων για την εξυπηρέτηση της ΜΤΝ είναι πέντε (5), εδώ και ένα χρόνο και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η μονάδα λειτουργεί με τρεις (3) ιατρούς. Ταυτόχρονα, ελλιπές είναι και το νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας.

Παράλληλα, τονίζεται ότι το νέο «εντέλλεσθαι» της 5ης ΥΠΕ, για την νέα μετακίνηση νεφρολόγου από την ΜΤΝ του Γ.Ν. Λιβαδειάς στο Γ.Ν. Άμφισσας, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του τελευταίου, θεωρείται απαράδεκτο, καθώς οδηγεί στην περαιτέρω αποδυνάμωση της ΜΤΝ του Γ.Ν. Λιβαδειάς.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν οι υποδομές αλλά λόγω έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού η λειτουργικότητα της ΜΤΝ να είναι μειωμένη, την ώρα που η Κυβέρνηση, με κάθε ευκαιρία παινεύεται για την μέχρι τώρα αλλά και την μελλοντική ενίσχυση του ΕΣΥ.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση ενίσχυση της ΜΤΝ του Γ.Ν. Λιβαδειάς. Επιπλέον, ερωτάται εάν προτίθεται να αποτρέψει την περαιτέρω αποδυνάμωση της ΜΤΝ του Γ.Ν. Λιβαδειάς που προκύπτει λόγω της μετακίνησης νεφρολόγων από το Γ.Ν. Λιβαδειάς προς άλλες υγειονομικές μονάδες, όπως εκείνη του Γ.Ν. Άμφισσας.

Τέλος, ζητείται από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προβεί στην κάλυψη των κενών σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οργανικών θέσεων της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γ.Ν. Λιβαδειάς.

Από το Γραφείο Τύπου

Follow us: