Το καλοκαίρι τελειώνει και έρχεται ένα ακόμη φθινόπωρο, με νέες προσδοκίες, νέες ελπίδες, με προσμονή για κάτι καλό και περισσότερες ευτυχισμένες στιγμές. Έχει όμως ο χρόνος πολλές ευτυχισμένες στιγμές; Δύσκολο ερώτημα, γιατί αρκούν 5 λεπτά για να βελτιώσουν τη ζωή μας ή να την καταστρέψουν. Γι’ αυτό η ομορφιά της ζωής δεν μετριέται με τα πολλά χρόνια αλλά με το ουσιαστικό περιεχόμενο της.

 Κάθε τόσο παλεύουμε να αγγίξουμε, να καθηλώσουμε το χρόνο, να τον μελετήσουμε, να γίνει σύμμαχος. Όμως εκείνος είναι που μας εξουσιάζει και μας σέρνει πίσω του. Οι πρόγονοι μας έλεγαν ότι όλα τα προβλήματα τα λύνει ο χρόνος γιατί είναι ο πιο σωστός σύμβουλος.

 Μόνο η δημιουργία σταματάει το χρόνο, μόνο όταν έχεις να δώσεις κάτι. Και ο άνθρωπος είναι δημιουργός αρκεί να θέλει να δίνεται σε αυτό. Μέσα στο χρόνο και τη ζωή υπάρχουν πολλά βάσανα, δάκρυα και πόνος. Υπάρχει όμως και η χαρά, που ζεις σ’ ένα τόπο σαν την Ελλάδα, έναν τόπο ευλογημένο και μυρωμένο “Με βροχή τον Μάη”.

 Χαρά είναι να βλέπεις τον ήλιο να ανατέλλει. Χαρά να είναι να χαμογελάς, σε ένα μοναχικό άνθρωπο, σε έναν ξένο, σε ένα παιδί των φαναριών. Χαρά είναι να ζητάς συγγνώμη, να είσαι ταπεινός γιατί ο χρόνος έχει σκάλες που σε ανεβοκατεβάζουν. Είναι ωραίο μέσα στο χρόνο να μεγαλώνεις τα μονοπάτια της παράδοσης που περπάτησες και να τα κάνεις δρόμους για να περπατήσουν και άλλες γενιές μετά από εσένα. 

 Ας κάνουμε λοιπόν με πνευματική καλλιέργεια, μια κατάθεση ψυχής στο επόμενο φθινόπωρο και εκείνο θα μας ανεβάζει όπως λέει και ο ποιητής “λίγο ψηλότερα λίγο ψηλότερα”.

 Καλό και δημιουργικό φθινόπωρο.

Ντίνα Σ. Μήτσου

Follow us: