Μήνυμα 112 για τις Κεχριές

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στα ανατολικά μέτωπα στη βόρεια Εύβοια, δηλαδή αυτά που απειλούν τα χωριά Δάφνη, Κουρκουλοί, Σκεπαστή και Κεχριές.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγο δόθηκε εντολή από την Πυροσβεστική να εκκενωθούν οι Κεχριές, καθώς δύο μέτωπα κινούνται προς το χωριό.

Το ένα μέτωπο κινείται από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή νότια προς τις Κεχριές, ενώ παράλληλα ένα νέο μέτωπο κινείται βορειοανατολικά προς τις Κεχριές αλλά και νότια προς τη Δάφνη.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση του οικισμού Κεχριές
Συγκεκριμένα ενεργοποιήθηκε το 112, καθώς εστάλη μήνυμα σε όσους βρίσκονται στις Κεχριές Ευβοίας να εκκενώσουν τώρα προς Μαντούδι. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις Κεχριές Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Μαντούδι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Περιπολικά της αστυνομίας ενημέρωσαν τους κατοίκους στις Κεχριές ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το χωριό, ενώ επί ώρα χτυπούσαν και οι καμπάνες της εκκλησίας. Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν στις Ροβιές μετακινούνται προς τη Λίμνη, τις Κεχριές και τους Κουρκουλούς, ενώ άλλες δυνάμεις υπάρχουν γύρω από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή.

Πρόκειται για το 15ο χωριό που εκκενώνεται από την έναρξη της φωτιάς. Τις προηγούμενες ημέρες εκκενώθηκαν, με εντολή της Πυροσβεστικής, τα χωριά και οι οικισμοί Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι, Αμέλαντες και Κεραμειά. Στα περισσότερα χωριά, μετά την εκκένωσή τους, οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυτά.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας βρίσκεται στο μέτωπο της φωτιάς και μίλησε στο iefimerida.gr. «Έχουμε δυο νέα μέτωπα. Το ένα είναι τεράστιο, και πιάνει Αμέλαντες και Σκεπαστή. Το άλλο είναι στις Κεχριές. Είναι τραγική η κατάσταση, εκτός ελέγχου. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Στην πρώτη γραμμή είναι κυρίως εθελοντές και δασεργάτες τώρα. Χρειαζόμαστε βοήθεια», είπε ο κ. Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105.8 εξήγησε ότι η φωτιά συνεχίζει «με περισσότερη ένταση γιατί το μήκος των μετώπων έχει αυξηθεί πάρα πολύ και βρίσκει μεγάλες ποσότητες καύσιμης ύλης σε συμπαγή δάση». «Έχουμε αναζωπυρώσεις σε σημεία που είχαν ελεγχθεί, το χωριό των Κεχριών, είναι μια πολύ κακή εξέλιξη», συμπλήρωσε. «Κινδυνεύουν ήδη κάποια σπίτια, γενικώς είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και η συνδρομή με τα εναέρια μέσα, είναι πολύ κρίσιμη γιατί έχουμε πολλές δυσπρόσιτες περιοχές. Ήδη στην πλευρά της Λίμνης μετράμε πάρα πολλές πληγές», συμπλήρωσε.

Φωτιά στην Εύβοια: Εντάθηκαν οι άνεμοι τα ξημερώματα
Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 3:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και σήμερα το πρωί τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγων των πυκνών καπνών.

Επίσης, τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ανακατανομή των δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό και σε μηχανήματα, όμως οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς τόσο στα χωριά όσο και στην παραλιακή ζώνη, κυρίως στα Χρόνια. Όσον αφορά τις Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερα από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.
πηγή iefimerida.gr

Follow us: